Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak10. srpnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Klimatska diplomacija: EU, Kanada i Kina domaćini sedmog ministarskog sastanka o djelovanju u području klime

Ministarski sastanak o međunarodnom djelovanju u području klime okuplja ministre zemalja skupine G20 i druge ključne strane u pregovorima UN-a o klimi.

EU, Kanada i Kina domaćini sedmog ministarskog sastanka o djelovanju u području klime

Izvršni potpredsjednik Frans Timmermans, kanadski ministar okoliša i klimatskih promjena Steven Guilbeault i kineski ministar ekologije i okoliša Huang Runqiu susrest će se 13. i 14. srpnja na 7. ministarskom sastanku o djelovanju u području klime u Bruxellesu. Ministarski sastanak o međunarodnom djelovanju u području klime okuplja ministre zemalja skupine G20 i druge ključne strane u pregovorima UN-a o klimi.

Izvršni potpredsjednik Timmermans iznijet će svoje uvodne riječi zajedno s druga dva supredsjedatelja, nakon čega će uslijediti uvodni govori izvršnog tajnika UNFCCC-a Simona Stiella i imenovanog predsjednika COP28 Sultana Al Jabera. Uvodna sjednica prenosit će se uživo na EbS-u.

Nakon uvodnih govora tematska zasjedanja usredotočit će se na ključna politička pitanja na dnevnom redu konferencije COP28. Ministri će u četvrtak raspravljati o provedbi Pariškog sporazuma i prvom globalnom pregledu stanja, kao i o financiranju gubitaka i štete. U petak će rasprave biti posvećene ublažavanju klimatskih promjena, uključujući globalnu suradnju u području obnovljive energije i energetske učinkovitosti, jačanje mjera prilagodbe i financiranje borbe protiv klimatskih promjena, nakon čega će uslijediti zaključne napomene supredsjedatelja.

Medijima je dostupno nekoliko mjesta za praćenje uvodnih govora na licu mjesta koja će se dodjeljivati prema redoslijedu prijave.

Više informacija na poveznici (ANNOUNCEMENTS).

Pojedinosti

Datum objave
10. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj