Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak11. ožujka 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU isplatio 300 milijuna eura pomoći Ukrajini

Europska komisija danas je Ukrajini isplatila 300 milijuna eura hitne makrofinancijske pomoći. Isplata sredstava ubrzana je kako bi se poboljšala makroekonomska stabilnost Ukrajine u kontekstu ničime izazvane i neopravdane ruske invazije.

EU isplatio 300 milijuna eura pomoći Ukrajini

To je početni dio iznosa od 600 milijuna eura u okviru novog programa hitne makrofinancijske pomoći za Ukrajinu u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde eura.

Očekuje se da će sljedeći tjedan biti isplaćeno 300 milijuna eura. Program je konkretan dokaz nepokolebljive potpore EU-a Ukrajini. Isplata je uslijedila nakon što su Vijeće i Europski parlament brzo donijeli prijedlog Komisije o novom hitnom programu.

Preostala sredstva (600 milijuna EUR) isplatit će se kasnije tijekom godine, u skladu s Memorandumom o razumijevanju koji su potpisali EU i Ukrajina. Usporedno s provedbom programa hitne makrofinancijske pomoći Komisija priprema dodatni program makrofinancijske pomoći za dugoročnu potporu Ukrajini, kako je najavila predsjednica von der Leyen krajem siječnja.

Ta je potpora dodatak opsežnim i dosad nezabilježenim paketima mjera koje je EU poduzeo kao odgovor na rusku agresiju na teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
11. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj