Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak13. studenoga 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU i susjedne zemlje obvezuju se na pojačanu kontrolu upravljanja ribarstvom u Sredozemnom i Crnom moru

Na 46. Godišnjem sastanku GFCM-a, održanom od 6. do 10. studenoga u Splitu, EU i susjedne zemlje dogovorile su se da će ojačati ravnopravne uvjete u kontroli i upravljanju ribarstvom u Sredozemnom i Crnom moru. 

Fishing

Među glavnim mjerama EU i susjedne zemlje dogovorili su se u okviru Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM) o pokretanju novih alata za praćenje aktivnosti svih flota koje obavljaju ribolov u Sredozemnom i Crnome moru te za dijeljenje različitih višegodišnjih planova upravljanja. Novi mehanizam pratit će slučajeve neusklađenosti odgovarajućim i razmjernim mjerama. Kako bi se konsolidirali zajednički napori na Sredozemlju i osiguralo da mjere budu provedene na terenu, i dalje će se ove godine trajno rasporediti patrolno plovilo Europske agencije za kontrolu ribarstva (EFCA).

 

 

Na 46. Godišnjem sastanku GFCM-a, održanom od 6. do 10. studenoga u Splitu, EU i susjedne zemlje dogovorile su se da će ojačati ravnopravne uvjete u kontroli i upravljanju ribarstvom u Sredozemnom i Crnom moru. To je ključan korak u osiguravanju da svi subjekti uključeni u ribarstvo slijede iste standarde i načela zajedničke ribarstvene politike (ZRP).

 

Zahvaljujući naporima Europske komisije, država članica i više od 12 drugih obalnih država GFCM je jednoglasno donio ukupno 34 zajedničke mjere. EU će provedbu mjera i strategije GFCM-a do 2030. podupirati godišnjim bespovratnim sredstvima u iznosu od 8 milijuna eura.

 

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je: Dogovorene mjere ključne su za održivo upravljanje ribarstvom u Sredozemnom i Crnom moru u suradnji EU-a i trećih zemalja. Jačanjem zajedničke kontrole i usklađenosti osiguravamo da ribari u regiji dugoročno mogu nastaviti s ribolovom. To su istodobno važni koraci za zaštitu osjetljivih ekosustava u tim morima.

 

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

 

Pojedinosti

Datum objave
13. studenoga 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj