Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak19. siječnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

EU i partnerske zemlje pokreću „Koaliciju ministara trgovine za klimu"

Europska komisija, države članice Unije i 26 partnerskih zemalja danas će pokrenuti „Koaliciju ministara trgovine za klimu”, prvi globalni forum na ministarskoj razini posvećen pitanjima trgovine, klime i održivog razvoja.

Koalicija ministara trgovine za klimu

Koalicija će poticati globalno djelovanje u cilju promicanja trgovinskih politika koje mogu pomoći u rješavanju problema povezanih s klimatskim promjenama putem lokalnih i globalnih inicijativa.

Cilj je Koalicije izgraditi partnerstva između trgovinskih i klimatskih organizacija kako bi se utvrdili načini na koje trgovinska politika može pridonijeti u suočavanju s klimatskim promjenama. Koalicija će promicati trgovinu i ulaganja u robu, usluge i tehnologije koje pomažu u ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama.

Važan je dio agende Koalicije utvrditi kako se trgovinskim politikama može pružiti potpora najranjivijim zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama koje su izložene najvećim rizicima zbog klimatskih promjena.

U tom političkom dijalogu na visokoj razini sudjelovat će ministri trgovine iz različitih regija s različitim razinama dohotka. U radu Koalicije sudjelovat će civilno društvo, poduzeća, međunarodne organizacije te klimatske i financijske organizacije.

Koaliciji se mogu pridružiti sve zainteresirane zemlje, a zasad broji više od 50 ministara iz 27 jurisdikcija. Koaliciju zajedno vode Ekvador, EU, Kenija i Novi Zeland. Ostale su sudionice Angola, Australija, Barbados, Cabo Verde, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Island, Gambija, Japan (vanjski poslovi i trgovina), Republika Koreja, Maldivi, Mozambik, Norveška, Filipini, Ruanda, Zambija, Singapur, Švicarska, Ukrajina, Ujedinjena Kraljevina, Sjedinjene Američke Države i Vanuatu.

Koalicija će dati političke smjernice i utvrditi trgovinske strategije za prilagodbu promjenjivim klimatskim uvjetima i ekstremnim vremenskim prilikama, primjerice putem proizvodnje, širenja, dostupnosti i uvođenja klimatski prihvatljivih tehnologija. Fokusirat će se na pronalaženje trgovinskih rješenja za klimatsku krizu u skladu s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC), Pariškim sporazumom i ciljevima održivog razvoja te će pružati potporu radu u tom području u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Sljedeći koraci

Sljedeći ministarski sastanak održat će se na marginama sljedeće ministarske konferencije WTO-a planirane za početak 2024.

Kontekst

Klimatska koalicija službeno je pokrenuta 19. siječnja 2022. na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Njezin je cilj utvrditi načine na koje trgovina i trgovinska politika mogu pridonijeti rješavanju aktualne klimatske krize. Djelovat će kao forum za politički dijalog na visokoj razini u cilju poticanja međunarodne suradnje u području klime, trgovine i održivog razvoja.

Više informacija

Internetske stranice Koalicije ministara trgovine za klimu

Komentari izvršnog potpredsjednika Dombrovskisa i ministara Prada, Kurije i O'Connora

Izjave

Klimatska kriza dosad je nezabilježen izazov koji zahtijeva globalni odgovor. Trgovina može pomoći u pronalaženju rješenja za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama, primjerice širenjem pristupa odgovarajućim tehnologijama i ulaganjima. U okviru koalicije moći ćemo pružiti vodstvo na visokoj razini i smjernice za poticanje međunarodne suradnje i promicanje trgovinskih politika, inicijativa i djelovanja kako bismo izgradili gospodarstva otporna na klimatske promjene. Krajnje je vrijeme da se suočimo s razornim posljedicama klimatskih promjena na ljude i gospodarstva diljem svijeta.

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, nadležan za trgovinu - 19/01/2023

 

Pojedinosti

Datum objave
19. siječnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj