Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. lipnja 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

EU i Novi Zeland danas su započeli trgovinske pregovore

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström i novozelandski ministar trgovine David Parker danas su u novozelandskom glavnom gradu Wellingtonu službeno započeli pregovore o sveobuhvatnom i ambicioznom trgovinskom sporazumu.

New Zeland

Pregovorima je cilj uklanjanje prepreka trgovini robom i uslugama te izrada trgovinskih pravila radi lakše i održivije trgovine.

Današnja se objava nadovezuje na početak pregovora s Australijom početkom tjedna, nedavni dovršetak pregovora s Meksikom, zaključenje sporazuma s Japanom i Singapurom te na sporazum između EU-a i Kanade, koji je stupio na snagu u rujnu prošle godine.

Povjerenica Malmström izjavila je: „Danas ostvarujemo važnu prekretnicu u odnosima između EU-a i Novog Zelanda. Zajedno možemo doći do sporazuma kojim dobivaju obje strane i koji donosi korist i poduzećima i građanima. Trgovinskim se sporazumima ne stvaraju samo gospodarske prilike, nego se i jačaju odnosi bliskih saveznika. Znamo da nam je Novi Zeland partner koji se zauzima za iste ključne vrijednosti kao i mi. Ovaj je sporazum izvrsna prilika da odredimo ambiciozna zajednička pravila i utječemo na globalizacijske procese te uz očuvanje održivog razvoja olakšamo trgovinu. Možemo biti uzor drugima.”

Prvi službeni krug pregovora između pregovaračkih timova dviju strana održat će se od 16. do 20. srpnja u Bruxellesu.

U okviru posjeta Novom Zelandu povjerenica Malmström sastala se s vršiteljem dužnosti predsjednika vlade i ministrom vanjskih poslova Winstonom Petersom te s posebnim parlamentarnim odborom za vanjske poslove. Održala je i javno predavanje o Europi u organizaciji novozelandskog Instituta za međunarodne poslove.

Povjerenica Malmström sastaje se i s ministrom primarnih industrija i ministrom za klimatske promjene te s predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice i poslovnog svijeta. U petak, 22. lipnja, posjetit će inovacijski centar u kojem su poduzeća koja posluju s EU-om.

Bilateralna trgovina robom između EU-a i Novog Zelanda lani je iznosila 8,7 milijardi EUR. Znatan dio izvoza iz EU-a na Novi Zeland čini proizvedena roba, kao što su prijevozna oprema, strojevi i uređaji te kemikalije, plastika, prehrambeni proizvodi i usluge. Osim toga, trgovina uslugama iznosila je 2016. 4,4 milijarde EUR. EU je treći po veličini trgovinski partner Novog Zelanda, a sporazumom bi se trgovina robom mogla povećati za gotovo 50 % odnosno za jednu trećinu ako se zbroje roba i usluge.

Novi Zeland jedno je od najbrže rastućih razvijenih gospodarstava na svijetu. Nedavno je s još deset zemalja Pacifika postigao dogovor o Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP). Sporazum između EU-a i Novog Zelanda omogućit će europskim poduzećima da se ravnopravno natječu s poduzećima iz zemalja s kojima Novi Zeland već ima sporazum o trgovini.

Pojedinosti

Datum objave
21. lipnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj