Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak15. lipnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

EU i Egipat unaprjeđuju suradnju u području klime, energije i zelene tranzicije

EU i Egipat posvetit će posebnu pozornost obnovljivim izvorima energije, vodiku i energetskoj učinkovitosti.

EU i Egipat unaprjeđuju suradnju u području klime, energije i zelene tranzicije

Danas, prilikom posjeta predsjednice Komisije Ursule von der Leyen Kairu i njezina sastanka s egipatskim predsjednikom El Sisijem, EU i Egipat objavili su zajedničku izjavu o klimi, energiji i zelenoj tranziciji.

Predsjednica von der Leyen izjavila je: Želimo iskoristiti puni potencijal odnosa EU-a i Egipta, a prelazak na čistu energiju i borba protiv klimatskih promjena bit će okosnica našeg partnerstva. Radujem se suradnji s Egiptom, koji će predsjedati konferencijom COP27, i daljnjem napretku na temeljima postavljenima prošle godine u Glasgowu. Surađujući s Egiptom nastojat ćemo prekinuti ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i okrenuti se pouzdanijim dobavljačima.

EU i Egipat zajedničkim će snagama nastaviti provedbu Pariškog sporazuma i postići ambiciozne rezultate na konferenciji COP27, koja se će se u studenome održati u Sharm El-Sheikhu. U zajedničkoj izjavi potpisnice se obvezuju da će surađivati na postizanju globalne i pravedne energetske tranzicije, poboljšanju sposobnosti prilagodbe, smanjivanju gubitaka i štete uzrokovane klimatskim promjenama te većem financiranju borbe protiv klimatskih promjena kako bi se pružila pomoć zemljama u razvoju.

EU i Egipat posvetit će posebnu pozornost obnovljivim izvorima energije, vodiku i energetskoj učinkovitosti. Usto, razvijat će mediteransko partnerstvo za vodik radi ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, razvoj i proširenje elektroenergetskih mreža (uključujući transmediteranske spojne vodove), proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i niskougljičnog vodika te izgradnju infrastrukture za skladištenje, prijevoz i distribuciju.

Alternativni načini opskrbe Europe plinom

S obzirom na novu geopolitičku situaciju i stanje na energetskom tržištu nakon ruske invazije na Ukrajinu te u skladu s planom REPowerEU, EU i Egipat ubrzat će i intenzivirati svoje energetsko partnerstvo. Sigurnost opskrbe plinom zajednički je problem. Europska povjerenica za energetiku Kadri Simson danas je u Kairu zajedno s ministrom El Mollom i ministricom Elharrar potpisala trilateralni memorandum o razumijevanju između EU-a, Egipta i Izraela o izvozu prirodnog plina u Europu.

Potpisnice će surađivati na stabilnoj isporuci prirodnog plina, koja mora biti u skladu s dugoročnim ciljevima dekarbonizacije i temeljiti se na tržišnom određivanju cijena, a on će se iz Izraela, Egipta i drugih izvora u istočnom Sredozemlju otpremati u Europu putem egipatske infrastrukture za izvoz UPP-a.

Partneri će nastojati smanjiti istjecanje metana, a naročito će ispitivati nove tehnologije za smanjenje ispuštanja i spaljivanja, istražiti mogućnosti za iskorištavanje uhvaćenog metana u cijelom lancu opskrbe te nastojati da buduća ulaganja ne uzrokuju onečišćenje morskog ili kopnenog okoliša.

Više informacija

Zajednička izjava EU-a i Egipta

Memorandum o razumijevanju između EU-a, Egipta i Izraela

Izjava predsjednice von der Leyen u Kairu

Pojedinosti

Datum objave
15. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj