Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak7. veljače 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU dodijelio 25 milijuna eura za približavanje pionirskih istraživanja tržištu

Europsko istraživačko vijeće (ERC) danas je dodijelilo bespovratna sredstva za provjeru koncepta 166 istraživača.

EU dodijelio 25 milijuna eura za približavanje pionirskih istraživanja tržištu

Europsko istraživačko vijeće (ERC) danas je dodijelilo bespovratna sredstva za provjeru koncepta 166 istraživača. Bespovratna sredstva u iznosu od 150 000 eura pomažu istraživačima i znanstvenicima da premoste jaz između rezultata pionirskih istraživanja i ranih faza komercijalizacije. Taj je program dostupan samo istraživačima koje je Europsko istraživačko vijeće prethodno financiralo putem programa Starting, Consolidator, Advanced ili Synergy. Korisnici bespovratnih sredstava ERC-a testiraju koncepte na različite načine, na primjer potvrđuju praktičnu održivost znanstvenih koncepata, istražuju poslovne mogućnosti, pripremaju prijave patenata i promiču projekte u nekoliko područja kao što su biopsihosocijalni model za otkrivanje i razumijevanje uzročno-posljedičnih obrazaca štetnog ponašanja adolescenata, iskorištavanje mjehurića za postizanje održivijeg pročišćavanja otpadnih voda te postupak kojim se liječnicima pomaže u analizi DNK-a u stvarnom vremenu.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Zaključen je još jedan krug dodjele bespovratnih sredstava ERC-a za provjeru koncepta koja se financiraju iz programa Obzor Europa. Tim izvorom financiranja pomaže se korisnicima bespovratnih sredstava ERC-a da premoste jaz između pionirskih istraživanja i tržišta, čime donose konkretne koristi industriji i odgovaraju na društvene potrebe u Europi i izvan nje.

Nedavno istraživanje pokazuje da su istraživači kojima su dodijeljena bespovratna sredstva za provjeru koncepta osobito poduzetničkog duha. Polovina njih bavi se djelatnostima prijenosa znanja ili drugim poslovnim pothvatima. Više informacija dostupno je u ovom priopćenju za medije ERC-a.

Pojedinosti

Datum objave
7. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj