Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak11. kolovoza 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

EU do sad koordinirao isporuku više od 60 000 tona pomoći za spašavanje života u Ukrajini

Ukrajina je 15. veljače 2022. aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kao pripremu za kriznu situaciju velikih razmjera.

EU do sad koordinirao isporuku više od 60 000 tona pomoći za spašavanje života u Ukrajini

Putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, EU je dosad koordinirao isporuku 66224 tone nenovčane pomoći Ukrajini iz 30 država. Pružena pomoć uključuje 180 vozila hitne pomoći, 125 vatrogasnih vozila, 300 generatora električne energije, 35 teških strojarskih vozila i 4 pontonskih mostova. To je daleko najveća, najdugotrajnija i najsloženija operacija putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu od njegova osnivanja 2001. Vrijednost ove operacije do sad je procijenjena na više od 425 milijuna EUR, dok su u Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj uspostavljena i logistička središta operacije iz kojih se pomoć dalje usmjerava izravno Ukrajini.

Povjerenik Europske komisije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: „Svi smo užasnuti okrutnim ruskim zločinima u Ukrajini. Pružanjem hitne pomoći možemo barem ublažiti golem pritisak na ukrajinske sustave za odgovor na hitne situacije. Danas smo ostvarili važnu prekretnicu – u Ukrajinu je stiglo više od 60 000 tona nenovčane pomoći koordinirane u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Iznimno sam zahvalan svakoj državi članici, zajedno s Norveškom, Turskom i Sjevernom Makedonijom, što je ponudila pomoć koju smo zatim najdjelotvornije usmjerili putem Mehanizma. Ta je solidarnost dokaz da je EU s Ukrajinom ne samo riječima, nego i mjerama.”

Ukrajina je 15. veljače 2022. aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kao pripremu za kriznu situaciju velikih razmjera. Od tada Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije održava stalne kontakte s ukrajinskim vlastima kako bi se utvrdile konkretne potrebe i koordinirao krizni odgovor EU-a.

Više informacija u priopćenju za medije (na engleskom jeziku).

Pojedinosti

Datum objave
11. kolovoza 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj