Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak1. veljače 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU digitalna COVID potvrda: započinje razdoblje prihvaćanja od 270 dana za potvrde o cijepljenju

Od danas, 1. veljače, primjenjuju se nova pravila o razdoblju prihvaćanju od 270 dana za EU digitalne COVID potvrde za putovanja unutar EU-a.

EU digitalna COVID potvrda: započinje razdoblje prihvaćanja od 270 dana za potvrde o cijepljenju

U skladu s novim pravilima utvrđenima u delegiranom aktu Komisije od 21. prosinca 2021., države članice moraju prihvaćati potvrde o cijepljenju tijekom razdoblja od 270 dana (9 mjeseci) od cijepljenja. Kad je riječ o cjepivu s jednom dozom, to znači 270 dana od cijepljenja. Za cjepivo od dvije doze to znači 270 dana od druge doze cjepiva ili, u skladu s nacionalnom strategijom cijepljenja, jedine doze nakon preboljenog virusa. Države članice ne bi trebale utvrđivati drugačija razdoblja za potrebe putovanja unutar Europske unije. Standardno razdoblje prihvaćanja ne primjenjuje se na certifikate za dodatne doze.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio je: Od danas postoji pravilo na razini EU-a o tome koliko se dugo potvrde o cijepljenju moraju prihvaćati kada se upotrebljavaju u kontekstu prekograničnih putovanja. To odražava pad zaštite cjepiva i naglašava važnost dodatnih doza. Uz potporu stručnjaka Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti i Europske agencije za lijekove, Komisija će pomno pratiti jesu li potrebne buduće prilagodbe tog pravila.

Ta se pravila primjenjuju samo na potvrde o cijepljenju koje se upotrebljavaju za putovanja unutar EU-a. Države članice mogu primjenjivati različita pravila pri upotrebi digitalne potvrde u domaćem kontekstu, ali ih se poziva da se usklade s razdobljem prihvaćanja na razini EU-a. Od danas moraju se provoditi i nova pravila o kodiranju dodatnih doza u certifikatu. Kako je već pojašnjeno u prosincu, dodatne doze će se bilježiti kao: 3/3 za dodatnu dozu nakon primarne serije cijepljenja od dvije doze; 2/1 za dodatnu dozu nakon cijepljenja od jedne doze ili doze koje se daje osobi koja je preboljela bolest. Potvrde koje su izdane prije tog pojašnjenja potrebno je ispraviti i ponovno izdati kako bi se osiguralo da se dodatne doze mogu razlikovati potpunog cijepljenja. Više informacija o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u dostupno je na web-mjestu.

Pojedinosti

Datum objave
1. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj