Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

EU digitalna COVID potvrda: globalni standard s više od 591 milijuna potvrda

Komisija je danas donijela izvješće o EU digitalnoj COVID potvrdi i njezinoj primjeni u Europskoj uniji. Iz izvješća je vidljivo da je, s više od 591 milijuna generiranih EU COVID potvrda, taj dokument neizostavan element europskog odgovora na...

EU digitalna COVID potvrda: globalni standard s više od 591 milijuna potvrda

Kao što je predsjednica Ursula von der Leyen kazala u svojem govoru o stanju Unije 2021., EU digitalna COVID potvrda pokazala nam je da „kad djelujemo složno, možemo djelovati i brzo”.

Uspjeh sustava EU digitalnih COVID potvrda u brojkama:

  • Države članice EU-a izdale su više od 591 milijuna EU digitalnih COVID potvrda.
  • S tim europskim sustavom već su povezane 43 zemlje: 27 država članica EU-a, 3 države iz europskog gospodarskog prostora (EGP), Švicarska i 12 trećih zemalja i područja. Komisiji se ukupno obratilo 60 trećih zemalja koje se žele pridružiti sustavu EU digitalnih COVID potvrda. Uz zemlje koje su već povezane, s njih 28 u tijeku su razgovori na tehničkoj razini.
  • EU digitalne COVID potvrde pokazale su se osobito korisnima za sektor zračnog prometa jer su puštene u upotrebu neposredno prije udarnog razdoblja ljetnih putovanja. Europska podružnica Međunarodnog udruženja zračnih luka (ACI Europe) izvijestila je da se u srpnju 2021. ukupan broj putnika više no udvostručio u odnosu na srpanj 2020. ACI Europe taj porast pripisuje uvođenju EU digitalnih COVID potvrda i ublažavanju ograničenja putovanja.
  • Prema ispitivanju Eurobarometra koje je zatražio Europski parlament, približno dvije trećine (65 %) ispitanika složilo se da je EU digitalna COVID potvrda najsigurniji način slobodnog kretanja Europom tijekom pandemije bolesti COVID-19.
  • Dvadeset država članica EU-a upotrebljava EU digitalnu COVID potvrdu i na nacionalnoj razini, npr. za pristup velikim događanjima te restoranima, kinima i muzejima, uz dodatnu nacionalnu pravnu osnovu.

Izjave članova Kolegija povjerenika:

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio je: Sustav EU digitalnih COVID potvrda pridonio je ublažavanju negativnih gospodarskih posljedica pandemije. Ljetos je potaknuo putnički sektor jer je građanima omogućio da se odvaže na sigurno putovanje unutar EU-a. Europa je u kriznom razdoblju brzo i uspješno uspostavila inovativan globalni standard koji štiti privatnost, a brojne zemlje širom svijeta zainteresirane za pristupanje tom sustavu.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: Europska unija u rekordnom je vremenu uspostavila digitalan, siguran i interoperabilan sustav COVID potvrda, koji je odigrao ključnu ulogu u pokretanju oporavka turističkog ekosustava te njegovih brojnih malih i obiteljskih poduzeća širom Europe. Osim toga, europski sustav prihvatile su zemlje diljem svijeta, što je pokazalo da Europa odlučnim i koordiniranim djelovanjem može postaviti globalne standarde.

Povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides naglasila je: EU digitalna COVID potvrda simbol je otvorene i sigurne Europe. Brzo puštanje tog sustava u upotrebu, ne samo u Uniji već i na međunarodnoj razini, primjer europske suradnje i uspješnog djelovanja u izvanrednim okolnostima. Riječ je o snažnom europskom instrumentu koji nam je omogućio napredak prema ponovnom otvaranju naših gospodarstava i društava te sigurnom i koordiniranom korištenju slobode kretanja.

Komisijin rad na digitalnim potvrdama EU-a o COVID-u vodio je povjerenik Didier Reynders u bliskoj suradnji s potpredsjednicom Verom Jourovom i potpredsjednikom Margaritisom Schinasom te povjerenicima Thierryjem Bretonom, Stellom Kyriakides i Ylvom Johansson.

Sljedeći koraci

Komisija će i dalje pomno pratiti valjanost potvrda o cijepljenju i preboljenju, kao i o upotrebi testova na antitijela i brzih antigenskih testova za potvrde o preboljenju te će, kada dobije nove znanstvene smjernice, ponovno razmotriti raspoložive mogućnosti.

Tehnički rad na poboljšanju značajki sustava EU digitalnih COVID potvrda nastavit će se u okviru mreže e-zdravstva. Komisija će:

  • nastaviti raditi na povezivanju novih zemalja sa sustavom EU-a
  • nastaviti tehničku suradnju s državama članicama na provedbi Uredbe o EU digitalnoj COVID potvrdi
  • tražiti savjete Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i Europske agencije za lijekove (EMA) o bitnim novostima u pogledu znanstvenih dokaza.

Do 31. ožujka 2022. Komisija će podnijeti još jedno izvješće o primjeni Uredbe. Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, izvješće može biti popraćeno zakonodavnim prijedlogom za produljenje razdoblja primjene Uredbe. Komisija ne isključuje mogućnost ranijeg podnošenja takvog prijedloga kako bi se omogućio pravovremeni dovršetak potrebnog zakonodavnog postupka.

Kontekst

Europski parlament i Vijeće donijeli su 14. lipnja 2021. Uredbu o EU digitalnoj COVID potvrdi. U Uredbi se od Komisije traži da do 31. listopada 2021. podnese izvješće Europskom parlamentu i Vijeću.

Utvrđuje se zajednički okvir za izdavanje, provjeru i prihvaćanje interoperabilnih potvrda o cijepljenju, testiranju ili preboljenju bolesti COVID-19 kako bi se tijekom pandemije te bolesti olakšalo slobodno kretanje građana EU-a i članova njihovih obitelji. Popraćena je Uredbom (EU) 2021/954, kojom se okvir EU digitalne COVID potvrde proširuje na državljane trećih zemalja koji zakonito borave na državnom području države članice i imaju pravo putovati u druge države članice u skladu s pravom Unije.

Komisija je 31. svibnja predložila ažuriranje Preporuke Vijeća o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja u EU-u, koje je uvedeno kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19. Budući da se epidemiološka situacija poboljšavala, a cijepljenje ubrzavalo u cijelom EU-u, Komisija je predložila da države članice postupno ublaže mjere koje se odnose na putovanja, pogotovo za osobe koje imaju EU digitalnu COVID potvrdu. Vijeće se 14. lipnja složilo s ažuriranom preporukom.

Dodatne informacije

Izvješće o okviru za izdavanje, provjeru i prihvaćanje interoperabilnih potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju bolesti COVID-19

Prilog izvješću

Internetska stranica o EU digitalnoj COVID potvrdi

Pojedinosti

Datum objave
20. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj