Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. listopada 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

EU dao milijardu eura poduzetnicima

Od početka EU-ovih inicijativa za mikrofinanciranje potpisali smo sporazume s više od stotinu pružatelja usluga mikrofinanciranja kojima se podržava više od 100.000 mikropoduzetnika u 23 države članice EU-a.

20160222_brochure-investment-plan.jpg

Suradnjom između Europske komisije, Europskog investicijskog fonda (EIF) (EN) i pružatelja usluga mikrofinanciranja želi se mobilizirati više od milijardu eura kredita za mikrofinanciranje namijenjenih korisnicima mikrokredita u čitavom EU-u, i to u okviru mikrofinancijskog instrumenta Progress (EN) te EU-ova programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) (EN). Ciljni korisnici kredita obuhvaćaju nezaposlene osobe, mlade samozaposlene osobe, manjine, žene i korisnike u ruralnim zajednicama u kojima mikrofinanciranje može olakšati integraciju u tržište rada, zdravstvenu skrb, socijalni smještaj i obrazovanje.

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je: „Vjerujemo da mikrofinanciranje, kojim se olakšava pristup financiranju te ljudima omogućuje iskorištavanje vlastitih vještina i talenata, otvara prilike koje imaju iznimno velik potencijal u smislu otvaranja radnih mjesta jer se na taj način poduzetnicima daje odskočna daska potrebna za pokretanje i širenje poduzeća. Zahvaljujući sredstvima EU-a, povećana je dostupnost mikrokredita na tržištu te se očekuje da će se diljem EU-a generirati mikrozajmovi u vrijednosti većoj od milijardu eura.

Program jamstava u okviru EU-ova programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) pokrenut je 2015., financira ga Europska komisija, a vodi EIF.

Pojedinosti

Datum objave
27. listopada 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj