Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. studenoga 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

ETIAS - Europski sustav za informacije o putovanjima

Sigurnosna unija: Komisija predložila uspostavu europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju te izvijestila o postignutom napretku u uspostavi učinkovite i održive sigurnosne unije

Uspostavu europskog sustava za informacije o putovanjima

Kolegij povjerenika danas je raspravljao o prijedlogu Komisije o uspostavi europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) kojim bi se pojačale sigurnosne provjere putnika koji putuju bez vize.

To je nastavak rujanske najave predsjednika Junckera u govoru o stanju u Uniji 2016. te prvi rezultat prioritetnih djelovanja navedenih u Planu iz Bratislave.

„Moramo znati tko prelazi naše granice. Do studenog ćemo predložiti automatizirani sustav s pomoću kojeg se utvrđuje tko smije putovati u Europu. Tako ćemo znati tko putuje u Europu i prije nego što stigne ovamo.” – predsjednik Jean-Claude Juncker, govor o stanju Unije, 2016.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: Naš je najvažniji zadatak osigurati naše granice i zaštititi naše građane. ETIAS će popuniti informacijsku prazninu usporedbom informacija o podnositeljima zahtjeva izuzetima od obveze ishođenja viza s podacima u našim drugim sustavima. Istodobno, ETIAS će biti jednostavan , brz, jeftin i učinkovit.

Povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos poručio je: ETIAS je poveznica koja nedostaje u našem upravljanju granicama, poveznica između naših migracijskih i sigurnosnih politika zahvaljujući kojoj će se ulazak u schengensko područje olakšati za najmanje 95 % putnika bez viza. Cijena otvorenosti Europe ne smije biti njezina sigurnost.

Povjerenik za sigurnosnu uniju Julian King izjavio je: Teroristi i kriminalci ne mare za nacionalne granice. Možemo ih poraziti samo ako udružimo snage. U tome će nam pomoći ETIAS: otkrivanjem problematičnih pojedinaca i sprječavanjem njihova dolaska povećat ćemo unutarnju sigurnost Europe.

Glavne funkcije ETIAS-a:

  • provjera informacija koje su dostavili državljani trećih zemalja izuzetih od obveze posjedovanja vize (primjerice, identifikacijski podaci, putne isprave, podaci o boravištu, podaci za kontakt itd.) putem internetske aplikacije prije njihova putovanja u EU kako bi se procijenio rizik od nezakonitih migracija te rizik za sigurnost ili javno zdravlje;
  • automatizirana obrada svih prijava podnesenih putem internetske stranice ili mobilne aplikacije usporedbom s podacima u drugim informacijskim sustavima EU-a (SIS, VIS, baza podataka Europola, baza podataka Interpola, EES, Eurodac, ECRIS) posebnim ETIAS-ovim popisom praćenja (koji uspostavlja Europol) te ciljanim, razmjernim i jasno definiranim pravilima o pregledu kako bi se utvrdilo postoje li činjenične naznake ili opravdani razlozi za izdavanje ili odbijanje odobrenja za putovanje;
  • izdavanje odobrenja za putovanje. U slučajevima u kojima nema pozitivnih rezultata pregleda ili elemenata koji bi ukazivali na potrebu daljnje analize, odobrenje za putovanje izdaje se automatski, nekoliko minuta nakon podnošenja zahtjeva.

Očekuje se da će Kolegij povjerenika donijeti i drugo mjesečno izvješće o napretku u uspostavi učinkovite i održive sigurnosne unije.

Pojedinosti

Datum objave
16. studenoga 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj