Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. studenoga 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Erasmus+: još jedna rekordna godina

Danas, kad završava obilježavanje 30. obljetnice Erasmusa, Europska komisija izvješćuje o postignućima programa Erasmus+ u 2016. U izvješću o Erasmusu+ za 2016. potvrđena je ključna uloga programa u izgradnji otpornije Europe koju ujedinjuju...

Erasmus+

U odnosu na prethodnu godinu proračun za Erasmus+ povećao se za 7,5 %. EU je uložio rekordnih 2,27 milijardi eura bespovratnih sredstava za mobilnost 725 000 Europljana kako bi mogli studirati, osposobljavati se, poučavati, raditi ili volontirati u inozemstvu. U aktualnom programu, koji je pokrenut 2014., ukupno je sudjelovalo više od 2 milijuna osoba. Prošle je godine u okviru programa ulagano u 21 000 projekata na kojima je sudjelovalo 79 000 organizacija mladih te organizacija za obrazovanje i osposobljavanje. Riječ je o povećanju od 15 % u odnosu na 2015.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: Erasmus+ nalazi se na sredini svojeg sedmogodišnjeg puta. Ponosan sam što je program imao pozitivan utjecaj na europsko jedinstvo te na jačanje otpornosti pojedinaca i našeg društva.Mobilnost u okviru Erasmusa+ pomaže u razvoju vještina i kompetencija te osnaživanju europskog identiteta, kojim se dopunjuju i obogaćuju nacionalni i regionalni identiteti. Čelnike EU-a, koji su se 17. studenoga sastali u Göteborgu, zato smo poticali da rade na ostvarenju europskog područja obrazovanja te da do 2025. mobilnost bude dostupna svima zbog udvostručavanja broja sudionika u Erasmusu+ i uključivanja osoba u nepovoljnom položaju.

Rezultati pokazuju da je Erasmus+ na dobrom putu da postigne cilj da se od 2014. do 2020. osigura potpora za 3,7 % mladih osoba u EU-u. Također pokazuju da program može doprinijeti otvorenoj Europi u kojoj je obrazovna mobilnost pravilo, kako je utvrđeno i Komunikacijom Komisije „Obrazovanjem i kulturom jačati europski integritet”. O većoj mobilnosti raspravljalo se i na radnom ručku čelnika EU-a održanom 17. studenoga u Göteborgu u Švedskoj.

U akademskoj godini 2015./2016. Erasmus+ je omogućio da ustanove visokog obrazovanja pošalju i ugoste 330 000 studenata i zaposlenika, što obuhvaća i 26 000 osoba koje su sudjelovale u razmjeni s partnerskim zemljama. Najviše sudionika došlo je iz Francuske, Njemačke i Španjolske, a najpoželjnije destinacije bile su Španjolska, Njemačka i Ujedinjena Kraljevina.

U danas objavljenom izvješću istaknut je doprinos Erasmusa+ rješavanju općih društvenih problema 2016. Među ostalim, u okviru programa promicala se socijalna uključenost te osiguralo da mladi steknu socijalne, građanske i međukulturalne kompetencije, ali i da nauče razmišljati kritički.

Objava izvješća podudara se sa završetkom kampanje obilježavanja 30. obljetnice programa Erasmus i objavom Deklaracije generacije Erasmus+ o budućnosti Erasmusa+. Ove je godine više od 750 000 osoba sudjelovalo u više od 1900 događanja u 44 zemlje kako bi proslavili Erasmus+ te raspravili o njegovu utjecaju i budućnosti. O programu je objavljeno 65 000 članaka, koji su putem društvenih mreža podijeljeni više od dva milijuna puta, a pročitalo ih je više od 90 milijuna osoba. Nova aplikacija za mobilne telefone Erasmus+, koja je dostupna od lipnja 2017., dosad je preuzeta više od 22 000 puta.

Predsjednik Juncker u Göteborgu je pozvao čelnike EU-a da do 2025. udvostruče broj mladih u EU-u koji sudjeluju u Erasmusu+ (s 3,7 % na 7,5 %) pa će proračun programa u razdoblju od 2021. do 2027. iznositi 29,4 milijarde eura. Čelnici EU-a tijekom sastanka su odlučili povećati mobilnost i broj razmjena, među ostalim, u okviru znatno snažnijeg, uključivijeg i proširenijeg programa Erasmus+ za sve kategorije učenika.

Komisija je pozvala generaciju Erasmus+ da se uključi u raspravu te za nju stvorila internetsko okupljalište. Rezultat rasprave je 30 preporuka o tome kako da Erasmus+ naraste kao program i ima veći utjecaj na budućnost Europe. Deklaracija, koju je izradila generacija Erasmus+, bit će službeno predstavljena danas tijekom zatvaranja kampanje povodom 30. obljetnice, nakon čega će uslijediti rasprava.

Pojedinosti

Datum objave
30. studenoga 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj