Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak14. prosinca 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Erasmus+: glavne teme na proslavi 35. obljetnice su dosadašnja postignuća i budućnost programa

Budući da ukupni proračun za Erasmus+ od 2021. do 2027. iznosi čak 26,2 milijarde eura, uz oko 2,2 milijarde eura iz vanjskih instrumenata EU-a, program će moći uključiti još više sudionika i ideja u Europi i šire.

Erasmus+: glavne teme na proslavi 35. obljetnice su dosadašnja postignuća i budućnost programa

Danas se u Bruxellesu održava završna svečanost povodom 35. obljetnice programa Erasmus+. Taj je program od pokretanja 1987. omogućio studiranje, osposobljavanje, rad i volontiranje u inozemstvu za gotovo 13 milijuna stipendista. Erasmus+ će i u budućnosti velikom broju sudionika omogućavati učenje i sudjelovanje u transnacionalnim projektima. 

Današnje je događanje prilika da se iz prve ruke čuju iskustva sudionika, prenesu dojmovi i razmijene informacije o povijesti i budućnosti programa. Na svečanosti će sudjelovati potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas i povjerenica za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Mariya Gabriel te predsjednica Odbora za kulturu Europskog parlamenta Sabine Verheyen i češki ministar obrazovanja, mladih i sporta Vladimír Balaš.

Idejni začetnici programa, korisnici i članovi osoblja koji na nacionalnoj ili europskoj razini rade na programu Erasmus+ sudjelovat će na sastancima i radionicama posvećenima prioritetima programa Erasmus+, dobroj praksi, povijesti programa i drugim temama. Događanje će završiti izložbom fotografija mladih dobitnika putne propusnice DiscoverEU i umjetničkom izvedbom.

Danas će biti riječi i o godišnjem izvješću o programu Erasmus+ za 2021., u kojemu je podrobnije prikazan učinak programskih aktivnosti. Unatoč nepovoljnoj globalnoj situaciji, Erasmus+ je samo u 2021. bio izvor potpore za gotovo 19 000 projekata, uz sudjelovanje više od 70 000 organizacija. U okviru programa više od 648 000 učenika i studenata, članova osoblja i mladih dobilo je priliku za mobilnost, a među njima je bilo barem 65 000 osoba s manje mogućnosti. Program se dokazao kao izvor vrijednih iskustava za sve veći broj građana u Europi i izvan nje.

Cjelodnevno događanje može se pratiti i putem interneta. Organizirano je kao nastavak drugih aktivnosti za obilježavanje obljetnice, koje se provode na europskoj razini, kao i u zemljama pridruženima programu. Na posebnoj internetskoj stranici posvećenoj 35. obljetnici mogu se pronaći najvažniji podaci i svjedočanstva bivših sudionika programa Erasmus+.

Nakon uspjeha Europske godine mladih program će i 2023. omogućavati mladima da se njihov glas čuje u Europskoj uniji i šire, posebno povećanjem aktivnosti koje se financiraju u okviru programa Erasmus+. Osim što u raznim područjima obrazovanja potiče projekte za zelenu tranziciju, program i dalje teži ugljičnoj neutralnosti tako što promiče korištenje održivih načina prijevoza i odgovornije ponašanje prema okolišu.

Projekti i aktivnosti ujedno će doprinositi ostvarivanju ambicija EU-a u području usavršavanja i prekvalifikacije, a time i planu da 2023. doista bude Europska godina vještina.

Kontekst

Erasmus+ pokrenut je 1987. Tad je priliku za mobilnost u svrhu učenja dobilo tek 3000 studenata. S godinama se program Erasmus+ znatno mijenjao; stalno se modernizira, proširuje i otvara novim zemljama. Ime je 2014. promijenjeno u Erasmus+ kako bi se obilježilo proširenje programa na sva područja obrazovanja, kao i na mlade i sport. Otada Erasmus+ obogaćuje paletu organizacija sudionica i omogućuje osobama iz svih dobnih skupina da otkriju druge zemlje.

Danas je to jedan od najistaknutijih programa EU-a u kojem je dosad sudjelovalo gotovo 13 milijuna ljudi. Nudi mogućnosti suradnje i mobilnosti učenicima i nastavnicima u školskom obrazovanju, u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, visokom obrazovanju i obrazovanju odraslih te projekte za naučnike, mlade, osobe koje rade s mladima, a od 2023. i za sportske trenere.

Uslijed ruske ratne agresije na Ukrajinu u programu Erasmus+ osigurana je najveća moguća fleksibilnost u provedbi projekata kako bi se pružila potpora ukrajinskim učenicima i obrazovnom osoblju.

Budući da ukupni proračun za Erasmus+ od 2021. do 2027. iznosi čak 26,2 milijarde eura, uz oko 2,2 milijarde eura iz vanjskih instrumenata EU-a, program će moći uključiti još više sudionika i ideja u Europi i šire. U tekućem programskom razdoblju važna je i integracija inicijative DiscoverEU u program Erasmus+. Zahvaljujući toj promjeni i izvanrednom financiranju odobrenom u kontekstu Europske godine mladih 2022., ove godine za sudionike je osigurano 70 000 putnih karata.

Na temelju otvorenog poziva na podnošenje projektnih prijava svako javno ili privatno tijelo aktivno u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta može se prijaviti za financiranje preko nacionalnih agencija za program Erasmus+, sa sjedištima u svim državama članicama EU-a i trećim zemljama koje su pridružene programu, i Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu.

Poziv na podnošenje prijedloga za 2023. u okviru programa Erasmus+ objavljen je 23. studenoga 2022. S godišnjim proračunom programa od 4,2 milijarde eura za 2023. povećava se potpora uključivanju, aktivnom građanstvu i demokratskom sudjelovanju te zelenoj i digitalnoj transformaciji u EU-u i na međunarodnoj razini. Od 2023. Erasmus+ će uključivati novu aktivnost za potporu sportskim trenerima za sudjelovanje u projektima mobilnosti, čime će se mogućnosti za prekograničnu suradnju i učenje izravno proširiti na lokalne sportske organizacije i njihovo osoblje.

Više informacija

Internetska stranica završnog događanja:  35. obljetnica programa Erasmus+ (uz prijenos uživo)

35 godina programa Erasmus+

Godišnje izvješće o programu Erasmus+ za 2021.

Informativni članak o novom programu Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027.

Godišnji program rada za 2023.

Poziv na podnošenje prijedloga za 2023.

Vodič kroz program za 2023.

DiscoverEU

Pojedinosti

Datum objave
14. prosinca 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj