Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. veljače 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Epidemija covida-19: Komisija šalje zaštitnu medicinsku opremu u Kinu i koordinira napore za repatrijaciju

Komisija sudjeluje u slanju dodatnih 17 tona zaštitne medicinske opreme u Kinu putem francuskog zrakoplova koji se upotrebljava u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Epidemija covida-19: Komisija šalje zaštitnu medicinsku opremu u Kinu i koordinira napore za repatrijaciju

Zrakoplovom će na povratku vratiti i određeni broj europskih građana iz Wuhana. S druge strane, dva talijanska zrakoplova odletjela su u Japan radi repatrijacije europskih građana s broda Diamond Princess. EU sufinancira do 75 posto troškova tih letova.

Pomogli smo pri isporuci više od 30 tona opreme u Kinu što ćemo nastaviti i ovaj vikend. Zahvaljujem francuskim i talijanskim vlastima na sigurnom povratku građana EU-a u njihove domove i isporuci opreme za hitne slučajeve u Kinu. To je izvrstan primjer europske suradnje. Komisija nastavlja raditi bez prestanka kako bi pomogla našim državama članicama i Kini, izjavio je Janez Lenarčič, povjerenik za upravljanje krizama.

Zaštitna oprema koju osiguravaju Francuska, Estonija i Latvija uključuje maske, rukavice, zaštitnu odjeću i dezinfekcijska sredstva. Europska komisija u stalnom je kontaktu s državama članicama, Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti i Svjetskom zdravstvenom organizacijom o svim aspektima epidemije covida-19. Fotografije i videozapis posjeta povjerenika Lenarčiča Koordinacijskom centru EU-a za odgovor na hitne situacije možete pronaći na stranicama Komisije.

Pojedinosti

Datum objave
20. veljače 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj