Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. studenoga 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Energetska unija na dobrom putu

U prvom izvješću o stanju energetske unije prikazan je velik napredak postignut od donošenja Okvirne strategije za energetsku uniju prije devet mjeseci. Ipak, posla i dalje ima mnogo te će 2016. biti važna godina za napredak.

20150209_energy-eurostat-report_0.jpg

Maroš Šefčovič, potpredsjednik nadležan za energetsku uniju, izjavio je: „Nakon devet mjeseci možemo sa sigurnošću reći: na dobrom smo putu da ostvarimo Europsku uniju. Moje su poruke za 2016. jasne. Kao prvo, EU bi trebao nastaviti predvoditi prijelaz na niskougljično gospodarstvo. Kao drugo, taj bi prijelaz trebao biti socijalno pravedan i usmjeren na potrošače. Na kraju, kao treće, geopolitički izazovi s kojima smo se suočili ove godine neće nestati. Sljedeće godine postavit ćemo temelje čvrstog sustava upravljanja kojim ćemo postići predvidljivost i transparentnost koje su potrebne ulagačima. Ukratko: 2016. bit će godina uspjeha!”

Miguel Arias Cañete, povjerenik za klimatsku i energetsku politiku, izjavio je: „Energetska unija poprima jasniji oblik. Proteklih mjeseci postignut je velik napredak, ali sada trebamo u potpunosti provesti sve potrebne mjere. U 2016. usredotočit ću se na sljedeće: predstavljanje zakonodavstva zahvaljujući kojem će se poboljšati poslovanje našeg tržišta električnom energijom, povećati udio energije iz obnovljivih izvora, smanjiti naša potrošnja energije i osigurati opskrba plinom. Tako će se ojačati energetski sustav EU-a i ispuniti uvjeti za prijelaz na niskougljični energetski sustav. U iščekivanju pregovora u Parizu ovime se ponovno obvezujemo da ćemo voditi Europu i priključiti se međunarodnim nastojanjima u borbi protiv klimatskih promjena.”

Osim izvješća o stanju energetske unije doneseno je i objavljeno nekoliko rezultata i izvješća koji se odnose na energetsku uniju: IP-15-6105

Komunikacija o stanju energetske unije i 28 informativnih članaka o državama članicama dostupni su na web- mjestukomisije.

HrvatskaGodinu dana kasnije: energetska unija i klimatska politikaInformativni članak o stanju energetske unije: MEMO/15/6106Projekti od zajeničkog interesa u području energetikeKljučni energetski infrastrukturni projekti za integraciju europskih energetskih tržišta i diversifikaciju izvoraCjelovit popis projekata od zajedničkog interesa po prioritetnim koridorimaPojedinosti

Datum objave
18. studenoga 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj