Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. rujna 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Energetska suradnja u srednjoj i jugoistočnoj Europi

Potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju, Maroš Šefčovič i povjerenik za klimatsku akciju i energiju Miguel Arias Cañete otputovali su u Budimpeštu kako bi nastavili raditi na uspješnoj suradnji država članica EU-a iz srednje i...

Energetska interkonekcija JI Europe

Europska komisija je inicirala stvaranje Skupine na visokoj razini (High Level Group) država članica EU-a iz srednje i jugoistočne Europe (Central and South Eastern Europe - CESEC) kako bi pomogla potencijalno najugroženijim zemljama u području energetske sigurnosti.

  • Prvi sastanak Skupine na visokoj razini CESEC održan je 9. veljače 2015. u Sofiji, Bugarska i rezultat je razgovora ministara energetike država članica EU-a srednje i jugoistočne Europe te predstavnika Europske komisije održanih u prosincu 2014. te siječnju i veljači 2015. godine o pitanjima energetske suradnje i diversifikacije dobavnih pravaca i izvora plina. Na sastanku su doneseni Terms of reference koji definiraju specifični opseg aktivnosti i upravljačku strukturu.
  • Drugi sastanak Skupine na visokoj razini CESEC održan je 10.srpnja 2015. u Dubrovniku, prilikom čega je potpisan Memorandum o suglasnosti o zajedničkom pristupu s obzirom na izazove diversifikacije i sigurnosti opskrbe prirodnim plinom kao dio inicijative zemalja srednje i jugoistočne Europe (CESEC) o povezivanju plinskih sustava.

Cilj Memoranduma je identificirati limitiran broj ključnih projekata koji najbolje doprinose području koje obuhvaćaju članice CESEC odnosno sigurnosti opskrbe i olakšavaju usklađivanja cijena između tržišta i uspostavljanje konkurentskih cijena te odrediti daljnje korake kako bi se ispunili zaključci Memoranduma o suglasnosti.

Pojedinosti

Datum objave
10. rujna 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj