Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak18. listopada 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Energetska kriza: prijedlozi Komisije za borbu protiv visokih cijena energije i osiguravanje sigurnosti opskrbe

U današnje prijedloge uključena su i pravila solidarnosti među državama članicama u slučaju nestašice u opskrbi, kao i prijedlog za uspostavu mehanizma raspodjele plina za države članice.

Energetska kriza: prijedlozi Komisije za borbu protiv visokih cijena energije i osiguravanje sigurnosti opskrbe

Komisija nastavlja rad na smanjivanju cijena energije i poboljšanju sigurnosti opskrbe te pripravnosti za zimu predlaganjem nove hitne uredbe. Predloženim mjerama omogućit će se zajednička kupnja plina, uvesti mehanizmi za ograničavanje cijena na burzi plina, uvesti nove mjere za transparentnu upotrebu infrastrukture i omogućiti solidarnost među državama članicama, uz kontinuirane napore za smanjenje potražnje za plinom.

Tim novim mjerama poboljšat će se stabilnost na europskim tržištima plina ove zime i nakon nje te dodatno ublažiti cjenovni pritisak na europske građane i industriju, uz istodobno osiguravanje funkcionalnog unutarnjeg tržišta. Uredba ovisi o agregaciji potražnje u EU-u i zajedničkoj kupnji plina kako bi se pregovaralo o povoljnijim cijenama i smanjio rizik da se države članice međusobno nadmeću ponudama.

Mjerama se također potiče rad na stvaranju nove referentne vrijednosti za određivanje cijena ukapljenog prirodnog plina, okvir za predlaganje mehanizma korekcije cijena kako bi se uspostavilo dinamično ograničenje cijena za transakcije na burzi plina te privremen okvir kako bi se spriječio ekstreman porast cijena na tržištima izvedenica. U današnje prijedloge uključena su i pravila solidarnosti među državama članicama u slučaju nestašice u opskrbi, kao i prijedlog za uspostavu mehanizma raspodjele plina za države članice pogođene izvanrednim stanjem opskrbe plinom na regionalnoj razini ili razini Unije.

Osim toga, Komisija će provesti procjenu plana REPowerEU kako bi se ubrzao prelazak na čistu energiju i izbjegla fragmentacija jedinstvenog tržišta. Predlaže se i ciljana fleksibilna upotreba sredstava kohezijske politike kako bi se ublažile posljedice trenutačne energetske krize na građane i poduzeća. Priopćenje za medije, pitanja i odgovori, informativni članak o energetskoj krizi i informativni članak o mjerama za visoke cijene energije dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
18. listopada 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj