Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak7. kolovoza 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ekstremni vremenski uvjeti: EU mobilizirao pomoć za Sloveniju i Cipar

S obzirom na razorne poplave u Sloveniji i šumske požare na Cipru, EU radi na usmjeravanju hitne pomoći.

CiparSlovenija

U nedjelju su i Slovenija i Cipar aktivirali Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu zbog poplava i šumskih požara koji pogađaju te zemlje.

Kao odgovor na zahtjev Slovenije za pomoć u otklanjanju štete od poplava, Francuska šalje dva rovokopača s inženjerskim jedinicama, a Njemačka će poslati dva montažna mosta, dva rovokopača i odgovarajuće osoblje. EU-ovim satelitskim mapiranjem programa Copernicus dosad je izrađeno nekoliko karata pogođenih područja, a časnik za vezu iz Koordinacijskog centra EU-a za odgovor na hitne situacije već je na terenu. Prema navodima slovenskih nadležnih tijela, ovo su najgore poplave zabilježene u zemlji u novijoj povijesti. Potvrđene su ljudske žrtve, a tisuće ljudi morale su napustiti svoje domove kako bi pobjegle od poplava. Teški vremenski uvjeti nastavljaju se, a rijeke se prelijevaju diljem zemlje.

Nakon što je Cipar podnio zahtjev za pomoć u borbi protiv razornih požara na otoku, EU je mobilizirao dva vatrogasna zrakoplova iz kapaciteta EU-a za civilnu zaštitu smještenih u Grčkoj. Grčka šalje i 20 tona sredstva za gašenje putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. EU je spreman mobilizirati daljnju pomoć za obje zemlje.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: S obzirom na razorne poplave u Sloveniji i šumske požare na Cipru, EU radi na usmjeravanju hitne pomoći. Zahvaljujem Njemačkoj i Francuskoj na brzom odgovoru i pozivam cijelu europsku zajednicu civilne zaštite da odgovori na katastrofe. Spremni smo i mobilizirati cijeli niz instrumenata EU-a za oporavak i potporu. Također želim zahvaliti Grčkoj na hitnoj pomoći za šumske požare na Cipru. To je najbolji primjer solidarnosti EU-a.

Pojedinosti

Datum objave
7. kolovoza 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj