Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak2. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Državne potpore: Komisija odobrila hrvatski program u iznosu od 45,4 milijuna eura za potporu sektoru civilnog zrakoplovstva

U okviru programa javna potpora bit će u obliku zajmova sa subvencioniranim kamatnim stopama koje osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Državne potpore: Komisija odobrila hrvatski program u iznosu od 45,4 milijuna eura za potporu sektoru civilnog zrakoplovstva

Europska komisija odobrila je hrvatski program u iznosu od 45,4 milijuna eura (344 milijuna kuna) za potporu poduzećima koja posluju u sektoru civilnog zrakoplovstva pogođenima pandemijom koronavirusa. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore.

Zbog pandemije koronavirusa i ograničenja putovanja koja su Hrvatska i druge zemlje morale uvesti kako bi se ograničilo širenje virusa, poduzeća koja posluju u sektoru civilnog zrakoplovstva pretrpjela su znatne operativne gubitke i nagli pad prometa i profitabilnosti. Svrha je mjere poduprijeti aktivnosti korisnika te njihov gospodarski oporavak i strukturnu održivost.

U okviru programa javna potpora bit će u obliku zajmova sa subvencioniranim kamatnim stopama koje osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru.

Konkretno, i. dospijeće zajmova ograničeno je na šest godina; ii. iznos zajmova odgovara razini predviđenoj u privremenom okviru; iii. zajmovi se odnose na potrebe za obrtnim kapitalom; i iv. ugovori o zajmu bit će potpisani najkasnije do 30. lipnja 2022.

Komisija je stoga zaključila da je program potreban, primjeren i razmjeran za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) Ugovora o funkcioniranju Europske unije i uvjetima privremenog okvira. Stoga je odobrila mjeru u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Više informacija o privremenom okviru i drugim mjerama koje je Komisija poduzela radi ublažavanja gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa dostupno je ovdje. Verzija odluke koja nije povjerljiva bit će dostupna pod brojem predmeta SA.102436 u registru državnih potpora na web-mjestu Komisije o tržišnom natjecanju kad se riješe moguća pitanja u pogledu povjerljivosti podataka.

Pojedinosti

Datum objave
2. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj