Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak4. srpnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Državne potpore: Komisija odobrila hrvatski program u iznosu od 414 milijuna eura za potporu izvoznicima u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu

Komisija je zaključila da je program nužan, primjeren i proporcionalan za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice.

Državne potpore: Komisija odobrila hrvatski program u iznosu od 414 milijuna eura za potporu izvoznicima u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu

Europska komisija odobrila je hrvatski program u iznosu od oko 414 milijuna eura (oko 3,12 milijardi kuna) za potporu likvidnosti izvoznih poduzeća u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama koji je donijela Komisija 23. ožujka 2022. na temelju članka 107. stavka 3. točke (b) UFEU-a, čime se priznaje da gospodarstvo EU-a trpi ozbiljne poremećaje.

U okviru programa potpora će biti u obliku i. jamstava koja pokrivaju dio novih zajmova komercijalnih banaka i ii. izravnih bespovratnih sredstava kojima se pokrivaju premije za jamstva. Mjera će prvenstveno biti dostupna poduzećima čiji su prihodi od izvoznih djelatnosti činili najmanje 10 % njihova ukupnog prihoda tijekom prethodne godine.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za krize. Konkretno, u pogledu jamstava za zajmove, i. potporom će se pokriti jamstva za zajmove s ograničenim dospijećem i iznosom i ii. premije za jamstva u skladu su s najnižim razinama utvrđenima u privremenom okviru za krize. Kad je riječ o izravnim bespovratnim sredstvima, potpora neće premašiti 400 000 eura po korisniku. Potpora u okviru programa dodijelit će se najkasnije 31. prosinca 2022.

Komisija je zaključila da je program nužan, primjeren i proporcionalan za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u privremenom okviru za krize. Na temelju toga Komisija je odobrila program u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Više informacija o privremenom okviru i drugim mjerama koje je Komisija poduzela za rješavanje gospodarskog učinka ruske invazije na Ukrajinu dostupno je ovdje. Verzija odluke koja nije povjerljiva bit će dostupna pod brojem SA.103167 u registru državnih potpora na web mjestu Komisije o tržišnom natjecanju nakon što se otklone pitanja povjerljivosti.

Pojedinosti

Datum objave
4. srpnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj