Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Državna potpora: Europska komisija odobrila 40 milijuna eura potpore za poduzeće Đuro Đaković

Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima o državnim potporama EU-a, odluku Republike Hrvatske da se poduzeću Đuro Đaković dodijeli državno jamstvo u iznosu od 40 milijuna eura (300 milijuna kuna).

Državna potpora: Europska komisija odobrila 40 milijuna eura potpore za poduzeće Đuro Đaković

Mjerom će se poduzeću omogućiti da zadovolji hitne potrebe za likvidnošću i nastavi s poslovanjem bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja. Financijske poteškoće poduzeća započele su prije izbijanja COVID-a 19 i mjere potpore odobrene su u skladu sa Smjernicama Europske komisije za sanaciju i restrukturiranje.

Hrvatska je 20. ožujka 2020. obavijestila Komisiju o odluci o odobravanju državnog jamstva u iznosu od 40 milijuna eura u korist poduzeća Đuro Đaković d.d. Đuro Đaković se suočava s poteškoćama zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika, od kojih je velik dio povezan sa smanjenjem nacionalne vojne potrošnje u posljednjih nekoliko godina.

U ovom slučaju Komisija je utvrdila da je državno jamstvo nužno kako bi se društvu Đuro Đaković omogućilo da nastavi s proizvodnjom, izvrši već sklopljene ugovore i izbjegne otpuštanja u području s težim uvjetima gospodarenja.

Nadalje, potrebe društva za likvidnošću tijekom sljedećih šest mjeseci temelje se na razumnim pretpostavkama. Naposljetku, Hrvatska se obvezala dostaviti plan restrukturiranja za poduzeće Đuro Đaković u roku od šest mjeseci nakon prve isplate zajamčenih sredstava. Komisija je stoga zaključila da je mjera u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
8. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj