Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak21. siječnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Dobitnici nagrade Glazba pokreće Europu

Dobitnici nagrade Glazba pokreće Europu objavljeni su jučer na svečanoj dodjeli nagrada Glazba pokreće Europu na festivalu ESNS u Groningenu u Nizozemskoj.

glazba_koncert

Dobitnici nagrade Glazba pokreće Europu objavljeni su jučer na svečanoj dodjeli nagrada Glazba pokreće Europu na festivalu ESNS u Groningenu u Nizozemskoj. Međunarodni žiri stručnjaka iz glazbene industrije odabrao je pobjednike između 15 kandidata koji su ušli u uži izbor, a čija glazba je objavljena na internetu pred međunarodnom publikom. Nagradom se odaje priznanje uspjehu umjetnika koji su doprli do publike izvan svoje zemlje.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, čestitala je svim kandidatima i naglasila: Nagradom Glazba pokreće Europu naglašava se bogatstvo i raznolikost europske glazbe. Proslavom sadašnjice i budućnosti europske glazbe podupiremo ne samo dinamičnu scenu, već i potičemo mlade europske umjetnike da započnu međunarodnu karijeru u trenutku kada su snažno pogođeni pandemijom. Usredotočenost na mlade i njihove potrebe upravo je ono što želimo postići Europskom godinom mladih 2022.

Nagrada žirija 2022. dodijeljena je Meskerem Mees de Belgium. Ostali dobitnici nagrade Glazba pokreće Europu za 2022. su: Blanks (Nizozemska), Denise Chaila (Irska), Дeva (Mađarska), Mezerg (Francuska) i Alina Pash (Ukrajina). Osim tih šest nagrada, slušatelji iz cijelog svijeta mogli su glasati putem interneta za najdražeg umjetnika. Ove je godine dobitnica te nagrade Ladaniva (Armenija). Europska nagrada suvremenu i suvremenu glazbu sufinancira se iz programa Kreativna Europa.

Svaki pobjednik nagrade dobiva 10 000 eura, a pobjednik žirija dobiva i zeleni putni vaučer u vrijednosti od 5000 eura. Pobjedniku slušatelja dodjeljuje se 5000 eura. Nagrade su dio okvira Glazba pokreće Europu kojim se podupire glazbena industrija.

Pojedinosti

Datum objave
21. siječnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj