Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak11. listopada 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

DiscoverEU ove jeseni dodjeljuje mladima 35 000 željezničkih karata

Dvije trećine sudionika izjavilo je da si bez inicijative DiscoverEU ne bi mogli priuštiti putne propusnice. Sudionike se poziva da postanu ambasadori inicijative DiscoverEU i šire glas o njoj.

DiscoverEU ove jeseni dodjeljuje mladima 35 000 željezničkih karata

Komisija danas objavljuje jesenski poziv inicijative DiscoverEU u okviru kojeg će 35 000 mladih dobiti željezničku propusnicu za istraživanje Europe i njezine bogate kulture.

Poziv je otvoren kandidatima iz zemalja sudionica programa Erasmus+ od danas u podne do 25. listopada u podne. Kako bi osvojili propusnice, mladi se pozivaju da se prijave na Europski portal za mlade, odgovore na pet pitanja iz kviza i na dodatno pitanje. Kandidati koji su uspješno ispunili kviz, rođeni između 1. siječnja i 31. prosinca 2004., moći će putovati Europom najviše 30 dana u razdoblju od 1. ožujka 2023. do 29. veljače 2024.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel rekla je: 2022. je Europska godina mladih i ovo je ključan trenutak u europskoj povijesti. Moramo mlađim generacijama ponuditi mogućnost da prošire horizonte kako bismo izgradili povezaniji i tolerantniji svijet. To je bit inicijative DiscoverEU, koja omogućuje mladima da putujući istraže našu raznolikost, ali i otkriju niz sličnosti.

S obzirom na to da je 2022. Europska godina mladih, povećao se broj putnih propusnica. Ove je godine na raspolaganju ukupno 70 000 propusnica. DiscoverEU je sad dio programa Erasmus+ pa se mogu prijaviti i sudionici iz Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.  

Dobitnici će i dalje moći koristiti karticu za popuste s više od 40 000 raznih popusta za javni prijevoz, kulturna događanja, smještaj, hranu, sportska događanja i druge usluge dostupne u svim zemljama koje ispunjavaju uvjete.

U okviru Europske godine mladih Komisija je pokrenula vodeću inicijativu „Mladi otkrivaju kulturu zahvaljujući inicijativi DiscoverEU 2022.”. Zbog toga je 25. svibnja 2022. pokrenuta kulturna ruta u okviru inicijative DiscoverEU. Uključuje različita odredišta i kulturne grane, među ostalim arhitekturu, glazbu, likovnu umjetnost, kazalište, modu i dizajn. Putnici mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, odredišta uvrštena na prestižni UNESCO-ov Popis svjetske baštine ili nositelje oznake europske baštine. Osim toga, mogu se zaustaviti i na lokacijama s oznakom Nagrade za pristupačnost grada. To su gradovi koji su se iznimno potrudili da postanu pristupačniji svima, bez obzira na dob, mobilnost ili sposobnosti.

Nacionalne agencije za program Erasmus+ pripremaju mlade za putovanje na informativnim sastancima prije odlaska. Na tim se sastancima potiču, među ostalim, rasprave o održivosti, kulturi i europskom identitetu. Osim toga, u okviru Europske godine mladih agencije organiziraju susrete inicijative DiscoverEU, pokrenute u ljeto 2022., koji se sastoje od uzbudljivog kulturnog programa u trajanju od jednog do tri dana u svim zemljama programa Erasmus+. Dosad ih je održano 49 i nastavit će se u narednim godinama.

Budući da je socijalna uključenost glavni prioritet programa Erasmus+, sudionici s invaliditetom ili zdravstvenim problemima mogu imati pratnju na putovanjima. Osim putnih troškova, pruža se i dodatna individualna pomoć. Ove godine nacionalne agencije za program Erasmus+ pokreću i aktivnost uključivanja u okviru inicijative DiscoverEU, čime se organizacijama koje rade s mladima s manje mogućnosti pruža prilika da se prijave za dodjelu bespovratnih sredstava.

Komisija promiče održivo putovanje željeznicom. Za mlade iz najudaljenijih regija, prekomorskih zemalja i područja, udaljenih područja i otoka dostupni su posebni aranžmani.

Kontekst

Komisija je inicijativu DiscoverEU pokrenula u lipnju 2018. na temelju pripremnog djelovanja Europskog parlamenta. Službeno je integrirana u novi program Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027.

Od 2018. gotovo 754 000 kandidata prijavilo se za 165 000 putnih propusnica. U posljednjoj anketi o putovanjima 66 % kandidata izjavilo je da je prvi put putovalo vlakom izvan zemlje u kojoj žive. Mnogi od njih prvi su put putovali bez roditelja ili drugih odraslih u pratnji, a većini je putovanje pomoglo da se osamostale.

Iskustvo sudjelovanja u inicijativi omogućilo im je da pobliže upoznaju druge kulture i europsku povijest te poboljšaju poznavanje stranih jezika. Dvije trećine sudionika izjavilo je da si bez inicijative DiscoverEU ne bi mogli priuštiti putne propusnice. Sudionike se poziva da postanu ambasadori inicijative DiscoverEU i šire glas o njoj. Također ih se potiče da se putem službene grupe inicijative DiscoverEU na Facebooku obrate kolegama kako bi podijelili iskustva i razmijenili savjete, posebno o kulturnim iskustvima ili o tome kako putovati digitalno i održivo.

Kandidati koji ispunjavaju uvjete za prijavu moraju riješiti kviz s višestrukim izborom odgovora o općem znanju o Europskoj uniji i drugim inicijativama EU-a usmjerenima na mlade. U dodatnom pitanju moraju procijeniti koliko se ljudi koji su rođeni utorkom prijavljuje u ovom krugu. Što je procjena bliža točnom odgovoru, kandidat će dobiti više bodova. Na temelju toga Komisija će rangirati kandidate. Komisija će kandidatima dijeliti putne propusnice prema njihovu rangu sve dok ih ne nestane.

Više informacija

DiscoverEU

Europski portal za mlade

Pojedinosti

Datum objave
11. listopada 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj