Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

DiscoverEU: novi poziv na sudjelovanje kako bi još više mladih moglo putovati

Od 2018. više od 860 000 kandidata prijavilo se za 130 000 putnih propusnica: U posljednjoj anketi o putovanjima 66 % kandidata izjavilo je da je prvi put putovalo vlakom izvan zemlje u kojoj žive.

DiscoverEU: novi poziv na sudjelovanje kako bi još više mladih moglo putovati

Inicijativa DiscoverEU koja osamnaestogodišnjacima omogućuje da istraže Europu putujući uglavnom vlakom otvara svoj prvi krug prijava 2022. Od sutra 7. travnja u podne do 21. travnja u podne mladi koji žive u zemljama sudionicama programa Erasmus+ moći će se prijaviti za jednu od 35 000 besplatnih putnih propusnica.

Ovogodišnji krug prijava u znaku je uključivanja inicijative DiscoverEU u program Erasmus+. Zahvaljujući toj promjeni i izvanrednim financijskim sredstvima odobrenima u okviru Europske godine mladih 2022. u ovoj će godini biti podijeljeno 70 000 putnih propusnica: u današnjem krugu prijava najavljeno je 35 000 propusnica, a dodatnih 35 000 predviđeno je za sljedeći krug prijava u listopadu. Integracija u program Erasmus+ otvara vrata i kandidatima iz Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske, kojima je ovo prva prilika za sudjelovanje.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: U sklopu inicijative DiscoverEU mladima se pruža više prilika za putovanje nego ikad prije. U Europskoj godini mladih stavljamo mlade u središte naše pozornosti. Dugujemo to jednoj čitavoj generaciji koja nije mogla putovati posljednje dvije godine. Puno sreće svima!

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Od 2018. dodijelili smo osamnaestogodišnjacima 130 000 putovanja diljem Europe, a danas nudimo dodatnih 35 000 putovanja. Cilj nam je što većem broju mladih pružiti priliku da putuju, otkrivaju nova mjesta i stječu poznanstva za čitav život. Sretno svim sudionicima!

Kandidati koji su uspješno ispunili kviz za odabir, rođeni između 1. srpnja 2003. i 30. lipnja 2004., moći će putovati Europom najviše 30 dana u razdoblju od 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. Oni koji navrše 18 godina u drugoj polovici godine moći će se prijaviti u sljedećem krugu prijava u listopadu.

Osim toga, dobitnici putne propusnice dobit će i DiscoverEU karticu za popuste. S tom novom karticom dobitnici će moći ostvariti više od 40 000 raznih popusta za javni prijevoz, kulturna događanja, smještaj, hranu, sportska događanja i druge usluge dostupne u svim zemljama koje ispunjavaju uvjete.

Kako bi se povećala dimenzija učenja u okviru inicijative DiscoverEU, nacionalne agencije programa Erasmus+ organizirat će informativne sastanke i susrete kako bi se mlade putnike pripremilo za putovanje i kako bi se olakšala razmjena iskustava. Cilj je inicijative DiscoverEU na tim sastancima promicati, među ostalim, rasprave o održivosti, kulturi i europskom identitetu. Poseban naglasak stavlja se na uključivanje. Sudionici s invaliditetom ili zdravstvenim problemima mogu dobiti pratnju tijekom putovanja. Osim putnih troškova, pruža se i dodatna individualna pomoć.

Komisija promiče održivo putovanje željeznicom. Iznimke su slučajevi u kojima mladi ne mogu u kontinentalni dio Europe doputovati vlakom prije početka njihova putovanja. Stoga su za mlade iz najudaljenijih regija, prekomorskih zemalja i područja, udaljenih područja i otoka dostupni posebni aranžmani.

Kontekst

Komisija je inicijativu DiscoverEU pokrenula u lipnju 2018. na temelju pripremnog djelovanja Europskog parlamenta. Službeno je integrirana u novi program Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027.

Od 2018. više od 860 000 kandidata prijavilo se za 130 000 putnih propusnica: U posljednjoj anketi o putovanjima 66 % kandidata izjavilo je da je prvi put putovalo vlakom izvan zemlje u kojoj žive. Mnogi od njih prvi su put putovali bez roditelja ili drugih odraslih u pratnji, a većini je putovanje pomoglo da se osamostale.

Iskustvo sudjelovanja u inicijativi omogućilo im je da pobliže upoznaju druge kulture i europsku povijest te poboljšaju poznavanje stranih jezika. Dvije trećine sudionika izjavilo je da si bez inicijative DiscoverEU ne bi mogli priuštiti putne karte. Sudionike se poziva da postanu ambasadori inicijative DiscoverEU i šire glas o njoj. Također ih se potiče da putem službene grupe DiscoverEU na Facebooku stupe u kontakt s kolegama kako bi podijelili iskustva i razmijenili savjete, posebno o kulturnim iskustvima ili o tome kako putovati digitalno i održivo.

Kandidati koji ispunjavaju uvjete za prijavu moraju riješiti kviz s višestrukim izborom odgovora o općem znanju o Europskoj uniji i drugim inicijativama EU-a usmjerenima na mlade. U dodatnom pitanju moraju procijeniti koliko se ljudi koji su rođeni utorkom prijavljuje u ovom krugu. Što je procjena bliža točnom odgovoru, kandidat će dobiti više bodova. Na temelju toga Komisija će rangirati kandidate. Komisija će kandidatima dijeliti putne propusnice prema njihovu rangu sve dok ih ne nestane.

Više informacija

DiscoverEU

Europski portal za mlade

Pojedinosti

Datum objave
6. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj