Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. ožujka 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Digitalni dan 2021.: države članice EU-a obvezale se na ključne digitalne inicijative za digitalno desetljeće Europe

Priopćenje za medije Europske komisije i portugalskog predsjedništva Vijeća EU-a

Digitalni dan 2021.: države članice EU-a obvezale se na ključne digitalne inicijative za digitalno desetljeće Europe

Danas su na Digitalnom danu 2021. održanom na internetu ministri iz država članica EU-a potpisali tri izjave kako bi udružili napore i resurse za promicanje međunarodne povezivosti, poticanje uvođenja čistih digitalnih tehnologija i poboljšanje regulatornog okruženja za novoosnovana (start-up) i rastuća (scale-up) poduzeća. S pomoću tih konkretnih preuzetih obveza ubrzat će se zelena i digitalna transformacija Europe te će se pridonijeti viziji i ciljevima digitalnog desetljeća Europe.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Nove obveze koje smo danas preuzeli jačaju naše zajedničke ambicije za pristup digitalizaciji usmjeren na čovjeka. Činjenicom da je danas više država članica potpisalo izjave učvršćuje se naša predanost trima područjima, a to su povezivost, novoosnovana poduzeća i čiste digitalne tehnologije, čime se podupiru naše ambicije za konkurentnijom, uključivijom i zelenijom Europom.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, rekao je: Digitalni dan važan je način da države članice surađuju na ključnim digitalnim ciljevima. Nove obveze koje su države članice danas preuzele dokaz su odlučnosti da surađujemo u jačanju vodećeg položaja EU-a u digitalnom sektoru do 2030.

Portugalski ministar gospodarstva i digitalne tranzicije Pedro Siza Vieira izjavio je: Portugalsko predsjedništvo Vijeća namjerava imati odlučujuću ulogu u ubrzavanju digitalne tranzicije. Vjerujemo da će obveze koje su danas preuzele države članice pomoći Europi da postane globalni digitalni predvodnik, kako je definirano u strategiji za digitalno desetljeće.

Povodom četvrtog Digitalnog dana, čiji su domaćini Komisija i portugalsko predsjedništvo Vijeća, okupili su se zastupnici u Europskom parlamentu, ministri iz država članica, rukovoditelji u industriji i neki drugi dionici. Države članice sudionice preuzele su konkretne obveze u trima ključnim područjima, a to su povezivost, novoosnovana poduzeća i čiste digitalne tehnologije.

Povezivost: bolja globalna povezivost Europe zahvaljujući njezinim podatkovnim pristupnicima

27 država članica potpisalo je izjavu „Europski podatkovni pristupnici kao ključni element digitalnog desetljeća EU-a”, u kojoj su se obvezale na jačanje povezivosti Europe i njezinih partnera u Africi, Aziji, europskom susjedstvu i Latinskoj Americi. Naglasak će biti na zemaljskim i podmorskim kabelima, satelitima i mrežnim vezama za povećanu i sigurnu razmjenu podataka. EU već ima stroge standarde zaštite podataka i visokokvalitetnu unutarnju povezivost. Poboljšanjem svojih mreža za globalnu povezivost može postati siguran i agilan svjetski podatkovni centar.

Novoosnovana poduzeća (start-up) i rastuća poduzeća (scale-up): najboljim primjerima iz prakse do napretka

25 država članica potpisalo je izjavu „Standard EU-a za mrežu Startup Nations”, čiji je cilj osigurati da sva europska novoosnovana i rastuća poduzeća iskoriste najbolje prakse koje se primjenjuju u uspješnim ekosustavima novoosnovanih poduzeća. U tu je svrhu Komisija, zajedno s državama članicama i dionicima iz sektora, utvrdila niz primjera dobre prakse koji pridonose stvaranju okruženja pogodnog za rast. To su primjerice obrada zahtjeva za vizu talentiranih osoba iz trećih zemalja; porezni tretman dioničkih opcija te povećanje količine i raznolikosti privatnog kapitala. Cilj je da ti postupci postanu opće pravilo koje je ključno za prelazak EU-a na održivo, digitalno i otporno gospodarstvo.

Zelena digitalna transformacija: mobiliziranje ulaganja u čiste digitalne tehnologije

26 država članica potpisalo je izjavu „Zelena i digitalna transformacija EU-a” kako bi se ubrzala primjena zelenih digitalnih tehnologija za dobrobit okoliša. Države članice surađivat će kako bi ubrzale uvođenje i razvoj naprednih digitalnih tehnologija, kao što su 5G i 6G, optička vlakna, računalstvo visokih performansi i internet stvari, jer su one ključne za postizanje klimatske neutralnosti i poticanje zelene i digitalne tranzicije u prioritetnim područjima u Europi, kao što su energetika, promet, proizvodnja, poljoprivredno-prehrambeni sektor i građevinarstvo. Druga područja djelovanja uključuju promicanje zelenog oblaka, umjetne inteligencije i tehnologija lanca blokova te održivi hardver, zelenu javnu nabavu i potporu novoosnovanim zelenim tehnološkim poduzećima i MSP-ovima.

Osim toga, 26 glavnih izvršnih direktora iz sektora IKT-a pridružilo se „Europskoj zelenoj digitalnoj koaliciji” i u ime svojih poduzeća obvezalo znatno smanjiti ugljični otisak do 2030. i postati klimatski neutralna do 2040. Rješenja uključuju ulaganje u razvoj digitalnih tehnologija koje učinkovitije iskorištavaju energiju i sirovine, suradnju s relevantnim nevladinim organizacijama i stručnim organizacijama kako bi se izmjerio i pratio neto okolišni učinak zelenih digitalnih rješenja te još mnogo toga. Naposljetku, obvezali su se na zajedničku izradu smjernica za uvođenje zelenih digitalnih rješenja s drugim predvodnicima u industriji kako bi se ubrzao prelazak na održivost u sektorima kao što su energetika, promet, građevinarstvo i poljoprivreda.

Kontekst

Ovogodišnji Digitalni dan četvrto je izdanje tog skupa. Posljednji je put održan 2019., a teme su bile pametna i održiva poljoprivreda, digitalizacija kulturne baštine te poticanje sudjelovanja žena u digitalnom i tehnološkom sektoru. Od tada su te inicijative znatno napredovale:

Više informacija

Digitalni dan 2021.

Digitalni dan 2019.

Pojedinosti

Datum objave
19. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj