Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. lipnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u: EU-ov pristupnik pušten u rad u sedam država članica, mjesec dana prije roka

Danas je projekt EU-ove digitalne potvrde o COVID-u ušao u novu fazu puštanjem u rad tehničkog sustava na razini EU-a koji omogućuje da se provjera tih potvrda obavlja na siguran način i uz poštovanje privatnosti. Potvrdu EU-a o COVID-u predložila je...

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u: EU-ov pristupnik pušten u rad u sedam država članica, mjesec dana prije roka

Nakon što su 20. svibnja Europski parlament i Vijeće postigli politički dogovor o uredbi kojom će biti regulirana ta potvrda, danas se u rad pušta tehnička okosnica tog EU-ova sustava. Uspostavljen u samo dva mjeseca, EU-ov pristupnik omogućuje provjeru sigurnosnih obilježja sadržanih u QR kodu svake potvrde. Zahvaljujući tome građani i tijela vlasti moći će biti sigurni da su potvrde autentične. Tijekom provjere potvrda nema ni razmjene ni zadržavanja osobnih podataka. Puštanjem u rad pristupnika pripremna faza na razini EU-a završava.

Od 10. svibnja već su 22 zemlje uspješno testirale pristupnik. Uredba će se primjenjivati od 1. srpnja, ali države članice koje su uspješno prošle tehničke testove i koje su spremne za izdavanje i provjeru potvrda sada mogu početi upotrebljavati sustav na dobrovoljnoj bazi. Već danas, sedam država članica, Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska, odlučilo je povezati se s pristupnikom i počelo izdavati prve EU-ove potvrde o COVID-u, a neke zemlje odlučile su da će s izdavanjem EU-ovih potvrda o COVID-u započeti tek kad sve funkcije na nacionalnoj razini prorade. Stoga će se više zemalja pridružiti narednih dana i tjedana. Ažurirani pregled dostupan je na posebnoj internetskoj stranici.

Sljedeći koraci

Politički dogovor postignut 20. svibnja sada trebaju službeno donijeti Europski parlament i Vijeće. Uredba će se početi primjenjivati 1. srpnja, uz prijelazno razdoblje od šest tjedana za izdavanje potvrda za države članice kojima je potrebno više vremena. Paralelno s tim Komisija će nastaviti pružati tehničku i financijsku podršku državama članicama kako bi mogle početi upotrebljavati pristupnik.

Izjave članova Kolegija:

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Današnje puštanje pristupnika u rad važan je korak koji će državama članicama omogućiti da ga počnu koristiti i izdavati EU-ove digitalne potvrde o COVID-u. Sedam država članica dobar je početak. Pozivam i ostale da se što prije pridruže. Pravovremeno obavljanje svih priprema omogućit će da sustav 1. srpnja bude u potpunosti funkcionalan. Toga datuma prijedlog se počinje primjenjivati i EU će se na vrijeme moći opet otvoriti uoči ljeta.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides dodala je: EU-ova potvrda o COVID-u pokazuje dodanu vrijednost učinkovitih rješenja iz područja e-zdravstva za naše građane. Važno je da narednih tjedana sve države članice dovrše svoje nacionalne sustave za izdavanje, pohranu i provjeru potvrda, kako bi sustav na vrijeme profunkcionirao za sezonu godišnjih odmora. Građani EU-a raduju se da će moći ponovno putovati, i žele putovati na siguran način. Posjedovanje EU-ove potvrde o COVID-u ključan je korak na putu prema tome.

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Uvođenjem EU-ove digitalne potvrde o COVID-u europski građani dobivaju zajednički alat zahvaljujući kojem će opet moći sigurno i bez ograničenja putovati. To dokazuje tehnološki primat Europe, uz puno poštovanje naših vrijednosti i načela: zaštite podataka, uključivosti i proporcionalnosti. Važno je da sve države članice iskoriste naredne tjedne i obave sve pripreme kako bi sustav 1. srpnja bio u potpunosti funkcionalan.

Kontekst

Europska komisija je 17. ožujka 2021. iznijela prijedlog o uvođenju potvrde EU-a o COVID-u kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje građana unutar Unije tijekom pandemije. Suzakonodavci su 20 svibnja postigli privremeni dogovor.

Paralelno sa zakonodavnim postupkom Komisija je, blisko surađujući s predstavnicima država članica u mreži e-zdravstvo (dobrovoljnoj mreži koja povezuje nacionalna tijela nadležna za e-zdravstvo) radila na tehničkoj provedbi. Tehničke specifikacije donesene su 21. travnja. One se temelje na smjernicama koje su dogovorene u siječnju, a ažurirane u ožujku i na nacrtu okvira za povjerenje koji je dogovoren u ožujku. Kako bi priznavanje EU-ovih potvrda o COVID-u izdanih u papirnatom obliku išlo što lakše, Komisija i države članice izradile su i zajednički model njihova izgleda.

EU-ov pristupnik izradili su T-Systems i SAP, a smješten je na poslužiteljima Komisijina podatkovnog centra u Luksemburgu. On omogućuje da se provjera digitalnog potpisa sadržanog u QR kodu kod svih potvrda obavlja bez obrade osobnih podataka. Ključevi za elektronički potpis potrebni za tu provjeru smješteni su na poslužiteljima na nacionalnoj razini; putem pristupnika tim ključevima mogu pristupiti nacionalne aplikacije za provjeru odnosno sustavi svih država članica.

Komisija je izradila i referentni softver i aplikacije za izdavanje, pohranu i provjeru potvrda, kako bi se olakšalo uvođenje na nacionalnoj razini. Objavljeni su na internetskom forumu GitHub a upotrebljava ih 12 država članica.

Najnovije informacije iz država članica o mjerama protiv koronavirusa i ograničenjima putovanja dostupne su na platformi Re-open EU.

Više informacija

Prijedlozi o digitalnoj zelenoj potvrdi radi olakšavanja slobodnog kretanja u EU-u

Prijedlog o digitalnoj zelenoj potvrdi za državljane trećih zemalja koji zakonito borave ili žive u državama članicama

Prijedlog Komisije o izmjeni Preporuke Vijeća od 13. listopada 2020. o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19

Pitanja i odgovori (ažurirano)

Informativni članak

Internetska stranica

Novi videozapisi

EU-ova digitalna potvrda o COVID-u - videozapis:

Re-open EU

Pojedinosti

Datum objave
1. lipnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj