Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak28. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Digitalizacija viza: lakše dobivanje viza za putovanje u EU

U današnjem digitalnom dobu podnošenje zahtjeva za vizu i dalje je dugotrajan postupak u papirnatom obliku.

Digitalizacija viza: lakše dobivanje viza za putovanje u EU

Komisija danas predlaže digitalizaciju postupka izdavanja schengenskih viza, zamjenu naljepnice vize i uvođenje mogućnosti podnošenja zahtjeva za vizu na internetu putem europske internetske platforme za vize. U novom paktu o migracijama i azilu utvrđen je cilj potpune digitalizacije postupaka izdavanja viza do 2025. To je prilika da se postupak podnošenja zahtjeva za vizu poboljša zahvaljujući smanjenju troškova i opterećenja za države članice i podnositelje zahtjeva, a istodobno će se poboljšati i sigurnost schengenskog područja.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Danas viznu politiku EU-a uvodimo u digitalno doba. Budući da neke države članice već prelaze na digitalna rješenja, vrlo je važno ujednačiti napredak na schengenskom području. Predlažemo potpunu digitalizaciju podnošenja zahtjeva za vizu kako bi taj postupak bio jednostavniji i sigurniji kako za putnike tako i za države članice.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je: Moderni postupak izdavanja viza ključan je za olakšavanje poslovnih i turističkih putovanja u EU. Polovina osoba koje sa schengenskom vizom dolaze u EU smatra da je zahtjev za vizu kompliciran, a trećina putnika nema mogućnost podnijeti zahtjev za vizu u svojoj blizini. Krajnje je vrijeme da EU osigura brzu i sigurnu platformu za internetsko podnošenje zahtjeva za vizu za državljane 102 treće zemlje kojima je za putovanje u EU potrebna viza za kratkotrajni boravak.

U današnjem digitalnom dobu podnošenje zahtjeva za vizu i dalje je dugotrajan postupak u papirnatom obliku. Podnositelji zahtjeva često moraju putovati kako bi predali zahtjev, a nakon toga ponovno kako bi prikupili putovnicu s vizom, zbog čega se gomilaju troškovi za putnike i države članice. Nekoliko država članica počelo je prelazak na internetsko podnošenje zahtjeva, ali nisu sve u istoj fazi tog prelaska. Samo nekoliko država članica nudi mogućnost plaćanja putem interneta. Ti su se postupci pokazali problematičnima i tijekom pandemije bolesti COVID-19, kad više nije bilo jednostavno otići u konzulat podnijeti zahtjev za vizu.

Usklađivanjem i ujednačavanjem postupaka podnošenja zahtjeva za vizu unutar schengenskog područja izbjeći će se takozvano „trgovanje vizama”, odnosno da se putnici odlučuju podnijeti zahtjev u zemlji schengenskog područja koja će ga brže obraditi umjesto u zemlji u koju žele otputovati. Digitalizacijom postupka izdavanja viza smanjit će se i sigurnosni rizici koje predstavljaju fizičke naljepnice vize, koje bi i dalje mogle biti podložne krivotvorenju, prijevarama i krađi. Današnji je prijedlog u skladu i s općim pristupom EU-a poticanju modernizacije i digitalizacije javnih usluga.

Zahvaljujući digitalizaciji podnošenje zahtjeva za schengensku vizu postat će jednostavnije, a sama će viza biti sigurnija i manje podložna krađi i prijevarama:

  • podnositelji zahtjeva za vizu moći će podnijeti zahtjev za vizu putem interneta, uključujući plaćanje vizne pristojbe putem jedinstvene platforme EU-a, neovisno o zemlji schengenskog područja koju žele posjetiti
  • platforma će automatski odrediti koja je zemlja schengenskog područja odgovorna za obradu zahtjeva, posebno ako podnositelj zahtjeva namjerava posjetiti više zemalja
  • platforma će podnositeljima zahtjeva pružiti aktualne informacije o schengenskim vizama za kratkotrajni boravak te sve potrebne informacije o zahtjevima i postupcima (npr. o popratnim dokumentima, viznim pristojbama ili rezervaciji termina za uzimanje biometrijskih podataka)
  • osobno pojavljivanje u konzulatu bilo bi obvezno samo za podnositelje zahtjeva koji prvi put podnose zahtjev za uzimanje biometrijskih podataka, za podnositelje zahtjeva čiji biometrijski podaci više nisu valjani ili za one s novom putnom ispravom
  • viza će sadržavati najsuvremenije sigurnosne značajke, koje će biti sigurnije od trenutačne naljepnice vize
  • novim sustavom osigurat će se da temeljna prava putnika uvijek budu zaštićena.

Kontekst

Europska komisija predložila je 2018. da se Zakonik o vizama izmijeni donošenjem viznih politika za nove izazove te je naglasila da su digitalne vize najbolje dugoročno rješenje. Pri reviziji Zakonika EU-a o vizama 2019. Europski parlament i Vijeće izričito su naveli cilj razvoja zajedničkog rješenja kako bi se u budućnosti omogućilo internetsko podnošenje zahtjeva za schengenske vize, uz potpuno iskorištavanje najnovijih pravnih i tehnoloških dostignuća. Pandemija bolesti COVID-19, koja je usporila operacije povezane sa schengenskim vizama u cijelom svijetu zbog toga što je bilo teško primati podnositelje zahtjeva za izdavanje vize u konzulatima i centrima za podnošenje zahtjeva za izdavanje vize, potaknula je države članice da pozovu Komisiju da ubrza rad na digitalizaciji postupaka izdavanja viza. Naposljetku, u Paktu o migracijama i azilu, koji je Komisija predložila u rujnu 2020., utvrđen je cilj da se postupak izdavanja viza u potpunosti digitalizira do 2025. uvođenjem digitalne vize i mogućnosti podnošenja zahtjeva putem interneta.

Daljnji koraci

O prijedlogu Komisije sad će se raspravljati u Europskom parlamentu i Vijeću. Države članice imat će pet godina da prijeđu na zajedničku internetsku platformu za vize. Na temelju ishoda pregovora suzakonodavaca platforma bi se mogla početi izrađivati 2024., a pustiti u rad 2026. S obzirom na petogodišnje prijelazno razdoblje, sve bi države članice mogle do 2031. prijeći na upotrebu platforme.

Dodatne informacije

Komunikacija

Pitanja i odgovori

Informativni članak

Internetske stranice

Pojedinosti

Datum objave
28. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj