Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Dezinformacije o koronavirusu: Internetske platforme poduzele dodatne mjere protiv dezinformacija o cijepljenju

Komisija je danas objavila nova izvješća Facebooka, Googlea, Microsofta, Twittera, TikToka i Mozille, potpisnika Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija. Izvješća sadržavaju pregled mjera poduzetih u siječnju 2021.

Dezinformacije o koronavirusu: Internetske platforme poduzele dodatne mjere protiv dezinformacija o cijepljenju

Google je kao odgovor na povezanu internetsku pretragu u 23 države članice EU-a proširio rezultate pretraživanja s informacijama o cjepivima i popisom odobrenih cjepiva na lokaciji korisnika, a TikTok je oznaku za cjepivo protiv bolesti COVID-19 upotrijebio uz više od pet tisuća videozapisa unutar Europske unije.

Microsoft je supokrovitelj kampanje #VaxFacts koju je pokrenuo NewsGuard i u sklopu koje se nudi besplatno proširenje preglednika za zaštitu od dezinformacija o cjepivima protiv koronavirusa. Osim toga, Mozilla je izvijestilla da je vjerodostojni sadržaj iz aplikacije Pocket prikupio više od 5,8 milijardi reakcija diljem EU-a.

Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, izjavila je: Internetske platforme moraju preuzeti odgovornost kako bi se spriječilo da štetne domaće i strane dezinformacije naruše zajedničku borbu protiv virusa i napore oko cijepljenja. No napori platformi sami po sebi neće biti dovoljni. Također je ključno ojačati suradnju s javnim tijelima, medijima i civilnim društvom kako bi se pružile pouzdane informacije.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, dodao je: Dezinformacije predstavljaju prijetnju koju treba ozbiljno shvatiti, a odgovor platformi mora biti pravodoban, odlučan i učinkovit. To je posebno važno sada kada smo u borbi za brzi pristup sigurnim cjepivima za sve Europljane.

Mjesečni program izvješćivanja nedavno je produžen te će se nastaviti do lipnja. Riječ je o rezultatu u okviru Zajedničke komunikacije od 10. lipnja 2020. kojim se osigurava odgovornost prema javnosti, a u tijeku su rasprave o tome kako dodatno poboljšati proces. Više informacija i izvješća možete pronaći ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
25. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj