Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. prosinca 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Danas je prva godišnjica osnivanja Europskih snaga solidarnosti

Godinu dana otkad je Europska komisija pokrenula Europske snage solidarnosti 42 745 mladih iz svih država članica prijavilo se za sudjelovanje. Njih 2166 započelo je s angažmanima u 1434 organizacije.

Europske snage solidarnosti

Povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger izjavio je: „Mladi će raditi na ključnim projektima, steći prijatelje za cijeli život i učiniti nešto dobro za naše društvo pod znakom kvalitete Europskih snaga solidarnosti.“

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: Iznimno mi je drago da toliko mnogo mladih diljem Europe čvrsto vjeruje u solidarnost te da su volontiranjem, osposobljavanjem ili radom odlučni dati podršku drugima. Godinu dana nakon pokretanja Europskih snaga solidarnosti mnogi od njih već daju svoj doprinos te na taj način pružaju pomoć i nadu onima kojima je to potrebno. Sada je potrebno brzo donošenje posebne pravne osnove i proračuna za naredne godine kako bi se potencijalne koristi od Europskih snaga solidarnosti pretočile u stvarnost.

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, dodala je: Sudjelovanje u Europskim snagama solidarnosti nije samo sjajan način iskazivanja solidarnosti, već se njime mladima omogućuje da razviju nove vještine te se stvara dodana vrijednost u životopisu pojedinca. Nadam se da će naš prijedlog za jačanje Snaga solidarnosti uskoro biti donesen kako bismo mogli dodatno povećati prilike za mlade u Europi.

Sudionici u Europskim snagama solidarnosti od njihova su pokretanja aktivni diljem Europe. Primjerice, u kolovozu 2017. prva skupina volontera Europskih snaga solidarnosti stigla je u Norciiu u Italiji kako bi sudjelovala u popravljanju štete i ponovnom uspostavljanju socijalnih usluga za lokalnu zajednicu koja je godinu dana prije njihova dolaska stradala u teškim potresima. Ukupno 230 članova Europskih snaga solidarnosti do 2020. će pomagati talijanskim zajednicama pogođenima potresima. Ostali sudionici u Europskim snagama solidarnosti rade, primjerice, s mladima u nepovoljnom položaju ili s posebnim potrebama, s izbjeglicama ili starijima, od Rotterdama u Nizozemskoj do Aveira u Portugalu te u mnogim drugim mjestima u Europi. O prijedlogu Komisije za jačanje Europskih snaga solidarnosti osiguravanjem vlastitog proračuna i pravne osnove te za širenje aktivnosti trenutačno se raspravlja u Vijeću i Europskom parlamentu. Države članice postigle su 20. studenoga 2017. neformalni dogovor u Vijeću za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, čime se utire put za konačni sporazum s Europskim parlamentom.

Pojedinosti

Datum objave
7. prosinca 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj