Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. listopada 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Dan jednakih plaća: izjava prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa i povjerenica Marianne Thyssen i Vere Jourove

Žene u Europskoj uniji i dalje zarađuju u prosjeku 16,2 % manje od muškaraca. Ove godine Europski dan jednakih plaća obilježavamo 3. studenoga. To je dan kad žene, za razliku od svojih muških kolega, simbolično prestaju primati plaću iako je pred...

Dan jedankih plaća 2018.

U povodu toga skorog datuma prvi potpredsjednik Frans Timmermans, povjerenica Marianne Thyssen i povjerenica Věra Jourová izjavili su:

Žene i muškarci su jednaki. To je jedna od temeljnih vrijednosti EU-a, ali u usporedbi sa svojim muškim kolegama žene i dalje dva mjeseca godišnje zapravo rade besplatno. Smatramo da je takvo stanje neprihvatljivo.

U Europi žene zarađuju 16,2 % manje od muškaraca. Takva razlika u plaćama nije nepoštena samo načelno nego i u praksi. Zbog nje su žene izložene neizvjesnosti tijekom karijere, a još više nakon umirovljenja jer su njihove mirovine čak 36,6 % manje.

Iako nema trenutnog rješenja, itekako ima konkretnih načina da se ta nejednakost smanji. Komisija je predložila više rješenja za taj problem, i na radnome mjestu i u privatnom životu. Europski parlament i Vijeće trebaju što prije nastaviti raditi na tim prijedlozima kako bismo postigli konkretne rezultate, na primjer u pravima zaposlenih roditelja i skrbnika na dopust kako bi se mogli brinuti o svojim obiteljima.

Danas objavljeni podaci jasno pokazuju koliko je važno što prije donijeti zakonodavstvo o ravnoteži poslovnog i privatnog života koje je predložila Europska komisija. Prošle godine svaki treći Europljanin nije mogao uzeti obiteljski dopust, a samo su četiri od deset muškaraca iskoristila (ili su namjeravala iskoristiti) pravo na roditeljski dopust. To nije ni pošteno ni održivo.

Pojedinosti

Datum objave
26. listopada 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj