Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak23. rujna 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Dan ekološke proizvodnje EU-a: Komisija predstavila dobitnike nagrade EU-a za ekološku proizvodnju

  Nagrada za najboljeg muškog ekološkog poljoprivrednika dodijeljena je Davidu Pejiću iz Hrvatske.

Dan ekološke proizvodnje EU-a: Komisija predstavila dobitnike nagrade EU-a za ekološku proizvodnju

Ocjenjivački sud za nagrade sastojao se od predstavnika Komisije, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Europskog odbora regija, COPA-COGECA-e i IFOAM Organics Europe te predstavnika Europskog parlamenta i Vijeća EU-a.

Komisija je danas predstavila osam dobitnika nagrade EU-a za ekološku proizvodnju. Dobitnici, od poljoprivrednika do restorana, dolaze iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Švedske. Predstavljaju rast i inovativnost europskog ekološkog sektora i lanca vrijednosti te doprinose smanjenju utjecaja poljoprivrede na klimu i okoliš. Nagradom EU-a za ekološku proizvodnju po drugi put se obilježava Dan ekološke proizvodnje EU-a koji su prošle godine pokrenuli Europski parlament, Vijeće i Europska komisija.

Povjerenik EU-a za poljoprivredu Janusz Wojciechowski predstavio je dobitnike na svečanosti dodjele nagrada: Zadivjela me priča svakog pobjednika. Riječ je o nevjerojatno predanim ljudima, organizacijama i institucijama koji promiču ekološku proizvodnju, dulje no što je to popularno, često u vrlo teškim okolnostima. Dolaze iz cijelog EU-a i time dokazuju da su ekološki proizvodi svugdje prisutni i da se ekološka izvrsnost možemo pronaći u svim dijelovima EU-a. Time bude veliku nadu u daljnji razvoj ekološke proizvodnje i koristi koje ona može donijeti našim poljoprivrednicima, ruralnim zajednicama i društvu u cjelini.

Budući da je sve veća potražnja za ekološkim proizvodima ključna za poticanje ekološke proizvodnje, Komisija radi na promicanju njezinih karakteristika i prednosti. Nagradama EU-a za ekološku proizvodnju priznaju se različiti akteri u ekološkom vrijednosnom lancu koji su razvili inovativan, održiv i nadahnjujući projekt kojim se ostvaruje stvarna dodana vrijednost za ekološku proizvodnju i potrošnju. Nagrade zajednički organiziraju Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor, Europski odbor regija, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, uz sudjelovanje Europskog parlamenta i Vijeća u žiriju.

Dodijeljeno je osam nagrada, među njima za:

  • Najboljeg muškog ekološkog poljoprivrednika dodijeljena Davidu Pejiću iz Hrvatske. G. Pejić upravlja najstarijim ekološkim poljoprivrednim gospodarstvom u Hrvatskoj, u blizini Zagreba, na kojem uzgaja više od 60 različitih vrsta usjeva. Njegovo poljoprivredno gospodarstvo bavi se obrazovanjem, osposobljavanjem i savjetovanjem te sadrži i pekarnicu i restoran.

Prijave za nagradu EU-a za ekološku proizvodnju bile su otvorene od 25. ožujka do 8. lipnja 2022., a 24 finalista koji su ušli u uži izbor objavljena su u srpnju 2022. Odabrani su iz skupine od više od 200 prijava iz 26 država članica. Ocjenjivački sud za nagrade sastojao se od predstavnika Komisije, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Europskog odbora regija, COPA-COGECA-e i IFOAM Organics Europe te predstavnika Europskog parlamenta i Vijeća EU-a. Svi akteri i institucije duž ekološkog vrijednosnog lanca pozvani su da se prijave, a njihove prijave preispitane su u skladu s kriterijima izvrsnosti, inovacija, održivosti i mogućnosti repliciranja projekta drugdje u EU-u, čime se pridonosi većoj dostupnosti i cjenovnoj pristupačnosti ekoloških proizvoda u EU-u.

Akcijskim planom za ekološku proizvodnju u EU-u utvrđuju se daljnji koraci za postizanje cilja od 25 % poljoprivrednog zemljišta EU-a za ekološki uzgoj do 2030. i znatnog povećanja ekološke akvakulture. Više ekološke proizvodnje podrazumijeva manju upotrebu kemijskih gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava te pozitivne učinke na klimu, okoliš, tlo, vodu, bioraznolikost i dobrobit životinja, ključne ciljeve europskog zelenog plana, strategije „od polja do stola” i strategije za bioraznolikost.

Za više informacija

Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju
Ekološka poljoprivreda u kratkim crtama

Pojedinosti

Datum objave
23. rujna 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj