Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. studenoga 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Daljnji razvoj Europskih snaga solidarnosti: Komisija pozdravlja dogovor ministara nadležnih za mlade

Ministri EU-a u Vijeću za obrazovanje, mlade, kulturu i sport danas su postigli dogovor o prijedlogu Komisije kojim se Europskim snagama solidarnosti želi omogućiti vlastiti proračun i pravni okvir.

Europske snage solidarnosti

Ministri EU-a u Vijeću za obrazovanje, mlade, kulturu i sport danas su postigli dogovor o prijedlogu Komisije kojim se Europskim snagama solidarnosti želi omogućiti vlastiti proračun i pravni okvir. Postignutim su dogovorom zadovoljni povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics i povjerenica EU-a za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen. Njihova zajednička izjava glasi:

Vrlo smo zadovoljni time što je Vijeće danas donijelo opći pristup pravnom okviru Europskih snaga solidarnosti.

Solidarnost je jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije. Više od 41 000 mladih spremnih za volontiranje, osposobljavanje ili rad za opće dobro pridružilo se Europskim snagama solidarnosti od prosinca prošle godine. Moramo cijeniti taj entuzijazam jer ćemo zahvaljujući njemu lakše postići održiviju i pravedniju Europu. Kad je riječ o Europskim snagama solidarnosti, posebnom pravnom osnovom i financiranjem oblikovat će se jasna pravila uz stabilne izvore financiranja. Na taj će se način potaknuti provedba aktivnosti u području solidarnosti diljem Europe i omogućit će nam se da do 2020. osiguramo angažman za 100 000 mladih.

Dogovorom koji su danas postigle države članice otvara se put za postizanje konačnog dogovora s Europskim parlamentom. Željeli bismo zahvaliti malteškom predsjedništvu na započinjanju postupka i estonskom predsjedništvu na predanosti i trudu koji su uložili u postizanje dogovora o tom važnom predmetu u nepunih šest mjeseci nakon što smo predstavili prijedlog. Očekujemo da će se na dnevnom redu Europskog parlamenta uskoro naći i ovaj predmet.

Sljedeći koraci

Nakon što Europski parlament donese svoje izvješće održat će se prvi trostrani sastanak između Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije.

Kontekst

Nakon što su održana ciljana savjetovanja s dionicima Komisija je 30. svibnja 2017. iznijela prijedlog o uspostavi jedinstvene pravne osnove Europskih snaga solidarnosti, njihova vlastitog mehanizma financiranja, kao i šireg skupa aktivnosti u području solidarnosti. Time će se pridonijeti daljnjem povećanju njihove usklađenosti, utjecaja i troškovne učinkovitosti. Europski parlament i Vijeće otad vode rasprave kako bi postigli dogovor o tom prijedlogu. Institucije EU-a u svojoj su se zajedničkoj izjavi obvezale da će dostaviti prijedlog do kraja ove godine.

Pojedinosti

Datum objave
20. studenoga 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj