Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

COVID19 - preporuke o postupanju s koronavirusom

Europska komisija danas je objavila preporuke o tome kako se nositi sa širenjem koronavirusa COVID-19. Oni se odnose i na mjere u području javnog života koje usporavaju širenje virusa i na strategije testiranja. Preporuke su izrađene u suradnji sa zn...

Covid-19: Komisija predstavila smjernice za upravljanje granicama

Javne politike i strategije testiranja: Komisija objavljuje preporuke o postupanju s covid-19

Prioritet su koordinirane mjere za upravljanje rizikom: Komisija preporučuje da svaka država članica primjenjuje preporučene mjere. S obzirom na brzinu širenja koronavirusa u EU-u, ključno je što prije poduzeti mjere kako bi se usporilo njegovo širenje. Odgovarajući zahtjevi – izolacija pacijenata, samoizolacija u slučaju sumnje, otkazivanje događanja, zatvaranje kulturnih i obrazovnih ustanova itd. – zahtijevaju se u svim državama članicama EU-a.

U slučaju testiranja koronavirusa Komisija preporučuje redoslijed prioriteta u pogledu ograničenih kapaciteta:

  • preporučuje se davanje prednosti testovima za pacijente i zdravstvene djelatnike koji su trenutačno hospitalizirani, kao i
  • starijim osobama koje su izložene najvećem riziku od bolesti.

Znanstvenici su jučer, putem videokonferencijske veze, kojom su predsjedale predsjednica Komisije Ursula van der Leyen i povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides, raspravljali i o daljnjim mjerama kako bi se izbjeglo preopterećenje bolnica, posebno jedinica za intenzivnu njegu. To, među ostalim, može uključivati upotrebu internetskih aplikacija i savjeta, odgađanje određenih kirurških operacija koje nisu hitne i mobilizaciju svih kvalificiranih zdravstvenih radnika ili osoba koje se osposobljavaju. Zaštita zdravstvenih radnika mora ostati glavni prioritet sve dok su na prvoj liniji.

Preporuke su jučer predstavljene ministrima zdravstva i unutarnjih poslova te su na dnevnom redu današnjeg sastanka ministara zdravstva.

Sljedeća telefonska konferencija sa znanstvenim savjetodavnim timom održat će se u nedjelju.

Pojedinosti

Datum objave
19. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj