Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

COVID-19: snažniji odgovor Europske komisije na epidemiju koronavirusa

Nakon što je jučer sudjelovala na konferenciji čelnika EU-a, predsjednica Ursula von der Leyen najavila je dodatne mjere radi učinkovitijeg odgovora EU-a na epidemiju koronavirusa.

COVID-19: snažniji odgovor Europske komisije na epidemiju koronavirusa

Predsjednica von der Leyen izjavila je: Kriza s kojom smo suočeni ima značajnu ljudsku dimenziju i potencijalno velik učinak na gospodarstvo. Stoga je ključno da djelujemo odlučno i zajednički, obuzdamo širenje virusa i pomognemo pacijentima te da smanjimo posljedice po gospodarstvo.

Predsjednica je jučer nazvala premijera Contea da izrazi solidarnost EU-a s talijanskim narodom. Također će razgovarati s talijanskim vlastima o posebnim mjerama potpore. Komisija je na razini EU-a mobilizirala javna i privatna sredstva u iznosu od 140 milijuna eura za obećavajuća istraživanja cjepiva, dijagnostike i liječenja.

Komisija će također ojačati koordinatorsku ulogu te će svakodnevno surađivati s nacionalnim ministrima zdravstva i unutarnjih poslova kako bi raspravljala o potrebnim mjerama. Osim toga, analizira se dostupna zaštitna oprema, respiratori i proizvodni te distribucijski kapaciteti. U tu je svrhu povjerenik Breton održao videokonferenciju s predsjednicima poduzeća u EU-u koja se bave proizvodnjom osobne zaštitne opreme te koja su izrazila spremnost da povećaju proizvodnju uslijed sve veće potražnje. Sljedeći tjedan ponovno će se organizirati videokonferencija.

Što se tiče gospodarstva, Komisija će pokrenuti ulagačku inicijativu za odgovor na epidemiju koronavirusa u vrijednosti od 25 milijardi eura za izravnu potporu nacionalnim sustavima zdravstvene skrbi, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim ugroženim dijelovima gospodarstva EU-a. Namjenska sredstva dolaze iz neiskorištenih strukturnih fondova u iznosu od 7,5 milijardi eura, te 18 milijardi iz strukturnih fondova.

Komisija je jučer najavila ciljano zakonodavstvo kako bi privremeno oslobodila zračne prijevoznike obveze korištenja slotova u zračnim lukama u skladu s pravom EU-a. Tom će se mjerom smanjiti pritisak na zrakoplovnu industriju, a posebno na manje zračne prijevoznike. Priopćenje za tisak dostupno je na internetu s cjelovitim popisom mjera. Također je dostupna i posebna internetska stranica o mjerama EU-a povodom izbijanja epidemije koronavirusa.

Pojedinosti

Datum objave
11. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj