Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. ožujka 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Covid-19: Komisija osnovala europski odbor znanstvenika za jačanje koordinacije na razini EU-a

Europska komisija danas je osnovala savjetodavni odbor za covid-19 koji okuplja epidemiologe i virologe iz više država članica kako bi izradila smjernice o znanstveno utemeljenim i koordiniranim mjerama za upravljanje rizikom.

Covid-19: Komisija pomaže u smanjenju utjecaja na zrakoplovnu industriju i okoliš

Tom skupinom, koja je osnovana nakon što su joj države članice EU-a povjerile mandat, predsjedat će predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, a supredsjedateljica je Stella Kyriakodes, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane.

Predsjednica von der Leyen izjavila je: Koronavirus brzo mijenja naš život i društva. Sve vlade moraju svakodnevno donositi informirane i primjerene odluke. Zbog toga su stručno znanje i savjeti sada vrijedniji nego ikada prije. Vrlo sam zahvalna svim istaknutim stručnjacima u odboru na razmjeni znanja u službi zajednice.

Stella Kyriakodes, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Zajedno s djelatnicima u javnom zdravstvu, kliničkim stručnjacima, epidemiolozima i virolozima predvodimo borbu protiv širenja covida-19. Znanost je važna ako želimo pobijediti u toj borbi. Odbor će, u suradnji s Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti, imati važnu ulogu u odgovoru EU-a na pandemiju. Prvi sastanak odbora putem videokonferencijske veze održat će se danas.

Priopćenje za javnost dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
18. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj