Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. ožujka 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Covid-19: Komisija nudi financijska sredstva poduzeću CureVac koje razvija inovativna cjepiva

Komisija je ponudila 80 milijuna eura financijske potpore CureVacu, inovativnom poduzeću iz Tübingena (Njemačka) koje se bavi razvojem cjepiva, s ciljem ubrzavanja razvoja i proizvodnje cjepiva protiv Koronavirusa. Predsjednica Ursula von der Leyen i...

Covid-19: Komisija nudi financijska sredstva poduzeću CureVac

Predsjednica von der Leyen izjavila je: U ovoj javnozdravstvenoj krizi od ključne je važnosti da podupiremo naše vodeće istraživače i tehnološka poduzeća. Odlučni smo osigurati financijsku pomoć CureVacu za ubrzavanje razvoja i proizvodnje cjepiva protiv Koronavirusa. Ponosna sam što imamo poduzeća kao što je CureVac u EU-u. Njihov dom je ovdje. No njihova su cjepiva od koristi svima, u Europi i šire.

Povjerenica Gabriel izjavila je: Potpora za istraživanja i inovacije u EU-u ključan je dio našeg koordiniranog odgovora na širenje Koronavirusa. CureVac je 2014. osvojio prvu nagradu EU-a za poticanje inovacija. Predani smo daljnjem podupiranju istraživanja i inovacija u ovim kritičnim vremenima. Znanost i inovacije u središtu su naših politika za zaštitu zdravlja ljudi.

CureVac je njemačko biofarmaceutsko poduzeće koje je razvilo novu tehnologiju za održavanje stabilnosti cjepiva bez hlađenja. Preliminarne studije pokazale su da je ta tehnologija primjenjiva i za brzi odgovor na covid-19. Ako se to dokaže, milijuni doza cjepiva mogu se proizvesti uz niske troškove. CureVac je već započeo s programom razvoja cjepiva protiv covida-19 i planira se pokretanje kliničkih ispitivanja do lipnja 2020. Potpora CureVacu dio je koordiniranog odgovora EU-a na prijetnju javnom zdravlju koju predstavlja covid-19. U bliskoj suradnji s industrijom Komisija je već mobilizirala javna i privatna sredstva u iznosu do 140 milijuna eura za hitna istraživanja kako bi se spriječilo širenje Koronavirusa.

Pojedinosti

Datum objave
17. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj