Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. ožujka 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Covid-19: Komisija izdvaja dodatna sredstva za istraživanje i odabire 17 projekata za razvoj cjepiva, liječenje i dijagnostiku

Nakon što je u siječnju objavila poziv za dodjelu sredstava u iznosu od 10 milijuna eura, Komisija je osigurala dodatnih 37,5 milijuna eura za hitno istraživanje covida-19, odnosno za razvoj cjepiva, liječenje i dijagnostiku. Ta je mjera dio koordini...

COVID-19: Komisija aktivno radi na svim područjima, osigurala 232 milijuna eura za borbu protiv epidemije

Dodatna sredstva osigurana su iz programa Obzor 2020., čime je Komisija povećala financiranje hitnog poziva objavljenog u siječnju pa ukupna sredstva za suzbijanje covida-19 sad iznose 47,5 milijuna eura. Odabrano je ukupno 17 projekata u kojima sudjeluje 136 istraživačkih timova iz EU-a i šire. Timovi će raditi na razvoju cjepiva, novih oblika liječenja, dijagnostičkih testova i zdravstvenih sustava kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Hitna sredstva osigurana iz programa Obzor 2020. omogućuju da istraživači bez odgode rade na suzbijanju koronavirusa s nekoliko aspekata. Brza reakcija istraživačke zajednice budi nadu da ćemo uskoro biti korak bliže našem cilju i zaustaviti širenje virusa.

Komisija trenutačno s odabranim korisnicima pregovara o sporazumima za dodjelu bespovratnih sredstava. Teme odabranih 17 projekata sljedeće su:

  • Razvoj novih cjepiva. Istraživanje će biti usmjereno na razvoj preventivnog cjepiva i terapijskog cjepiva, koja će se koristiti za prevenciju odnosno liječenje.
  • Brzi dijagnostički testovi koji se provode na terenu. Intenzivno će se raditi na razvijanju testova koji će zdravstvenim djelatnicima na terenu omogućiti da brže postave točnu dijagnozu, čime će se sniziti rizik od širenja virusa.
  • Novi oblici liječenja, u kojima će se primjenjivati dvojni pristup. Prvo, ubrzat će se razvoj novih metoda liječenja na kojima se trenutačno radi (uključujući terapiju peptidima, monoklonska antitijela i antivirusne lijekove širokog spektra). Drugo, primjenom naprednih računalnih tehnika i tehnika izrade modela ispitivat će se i identificirati molekule koje bi mogle biti korisne u borbi protiv virusa.
  • Poboljšanje epidemiologije i javnog zdravlja, uključujući našu pripravnost i naš odgovor na izbijanja bolesti. Ti će projekti pomoći u razvoju sustava praćenja kako bi se uspješno spriječilo i kontroliralo širenje virusa te unaprijedila procjena društvene dinamike.

Kontekst

Komisija je 30. siječnja 2020. objavila poseban poziv na iskaz interesa za potporu istraživanju covida-19 uz početna sredstva od 10 milijuna eura izdvojena iz posebnog fonda za hitno istraživanje u okviru Obzora 2020., programa za istraživanje i inovacije. Komisija je u vrlo kratkom dvotjednom roku primila 91 prijedlog. Neovisni stručnjaci u rekordnom su roku evaluirali sve prijedloge. Zbog izvrsne kvalitete prijedloga Komisija je istodobno mobilizirala dodatna sredstva kako bi se omogućilo financiranje većeg broja projekata. Podnositelji prijedloga obaviješteni su o konačnoj odluci 4. ožujka.

Povrh toga, u okviru Inicijative za inovativne lijekove, javno-privatnog partnerstva Komisije i farmaceutske industrije, poduprijet će se dodatna istraživanja za što će se izdvojiti sredstva iz Obzora 2020 u iznosu do 45 milijuna eura. Očekuje se da će farmaceutska industrija izdvojiti sličan iznos tako da bi ukupna ulaganja u okviru brzog poziva objavljenog 3. ožujka mogla iznositi do 90 milijuna eura. To znači da bi ukupna sredstva za istraživanje koronavirusa, mobilizirana iz Obzora 2020. i iz industrije putem Inicijative za inovativne lijekove, iznosila do 140 milijuna eura.

Nekoliko projekata financiranih sredstvima EU-a već poboljšava pripravnost i odgovor na izbijanje covida-19, kao što su Europski arhiv virusa – GLOBAL (EVAg), projekt PREPARE i Komisijino sudjelovanje u mreži Globalna istraživačka suradnja za pripravnost na zarazne bolesti (GloPID-R).

Pojedinosti

Datum objave
6. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj