Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak29. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Cjepiva: Komisija domaćin prvog događanja namijenjenog povezivanju na razini EU-a radi mobilizacije punog potencijala za proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19

Komisija je danas domaćin prvog paneuropskog događanja namijenjenog povezivanju s više od 300 poduzeća iz 25 država članica u cilju proširenja kapaciteta za proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19 diljem Europe i rješavanja poteškoća u...

Cjepiva: Komisija domaćin prvog događanja namijenjenog povezivanju na razini EU-a radi mobilizacije punog potencijala za proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager izjavila je: Broj sudionika koji prisustvuju događaju pokazuje važnost vitalne i konkurentne farmaceutske industrije u EU-u. Suradnja u cilju povezivanja komplementarnih sredstava i povećanja kapaciteta za cijepljenje može biti odlučujuća za ubrzanje cijepljenja europskih građana i prevladavanje pandemije. Zbog toga je Komisija izdala pismo podrške u borbi protiv monopola kojim se olakšava povezivanje poduzeća uz istodobnu zaštitu poštenog tržišnog natjecanja.

Povjerenik Thierry Breton, nadležan za unutarnje tržište, izjavio je: Povećanje proizvodnje cjepiva u Europi za naše neposredne i srednjoročne potrebe cijepljenja ruši sve rekorde. Surađujemo s industrijom kako bismo bolje iskoristili postojeće i izgradili nove kapacitete diljem Europe. Cilj događanja je poticanje novih veza i partnerstava u cijelom lancu proizvodnje i opskrbe. Potičem sva poduzeća uključena u postupak proizvodnje cjepiva da u najvećoj mogućoj mjeri iskoriste prilike za povezivanje.

Sastanak na internetu organizirala je radna skupina Komisije za industrijski rast proizvodnje cjepiva protiv bolesti COVID-19 i održava se 29. i 31. ožujka. Prvi dan događanja otvorio je povjerenik Breton uvodnim govorom na temu povezivanja proizvodnih poduzeća koja se bave sirovinama, proizvodnjom, formulacijom te punjenjem i dovršavanjem cjepiva.

Drugi dan događanja u srijedu bit će usmjeren na povezivanje s potencijalnim dobavljačima iz cijelog vrijednosnog lanca proizvodnje cjepiva, uključujući poduzeća uključena u pakiranje, skladištenje, otpremu i distribuciju te proizvodnju pribora kao što su štrcaljke i bočice. Kako bi olakšala povezivanje, Komisija je objavila i pismo podrške u kojem se navode smjernice o tome kako se povezivanje i razmjena među uključenim poduzećima, uključujući izravne konkurente, može odvijati u skladu s pravilima EU-a o tržišnom natjecanju.

Pismo podrške temelji se na Privremenom okviru za borbu protiv monopola koji je Komisija donijela 8. travnja 2020. Događanje organizira Europska platforma za suradnju klastera u partnerstvu s Vijećem europskih bioregija ( CEBR) i Europskim savezom klastera (ECA), koji je također pružilo potporu Komisiji u analizi i utvrđivanju kapaciteta EU-a za proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Pojedinosti

Datum objave
29. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj