Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Cijene energije: Predsjednica von der Leyen iznijela mjere pomoći za potrošače i poduzeća te naglasila važnost prelaska na zelenu energiju

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen jutros je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta iznijela informacije o pripremi sastanka Europskog vijeća 21. i 22. listopada, na temu povećanja cijena energenata.

Cijene energije: Predsjednica von der Leyen iznijela mjere pomoći za potrošače i poduzeća te naglasila važnost prelaska na zelenu energiju

Podsjećajući na to da uvozimo 90 % prirodnog plina, predsjednica je naglasila: Europa se danas previše oslanja na plin i previše ovisi o uvozu plina. Zbog toga smo ranjivi. Odgovor mora biti povezan s diversifikacijom dobavljača. Kao i zadržavanje uloge prirodnog plina samo kao prijelaznog goriva i ubrzavanje prijelaza na čistu energiju. Europski zeleni plan u srednjoročnom je i dugoročnom razdoblju stup europske energetske suverenosti u 21. stoljeću.

S druge strane, opisala je mjere koje se mogu primijeniti za kratkoročno rješavanje situacije putem paketa instrumenata predstavljenog prošli tjedan: Naš je prioritet pružiti pomoć ugroženim obiteljima i poduzećima. Neke se mjere mogu primijeniti vrlo brzo, u skladu s postojećim pravilima EU-a. To uključuje olakšice za poduzeća, posebno MSP-ove, putem državnih potpora, ciljane potpore potrošačima i smanjenje poreza i doprinosa na energiju. Države članice mogu vrlo brzo djelovati.

U okviru EU-ova programa obnove mreže NextGenerationEU već je predviđeno 36 milijardi eura za čistu energiju, od vodika do energije vjetra na moru. Predsjednica je izjavila da će se to moći postići samo „predanim timskim radom EU-a”.

Uoči sastanka na vrhu o klimi krajem mjeseca dodala je: Predstojeća konferencija COP26 u Glasgowu bit će trenutak da cijeli svijet ubrza djelovanje. Još nismo na dobrom putu da ispunimo obveze preuzete Pariškim sporazumom. Potrebno je učiniti mnogo više kako bi se spriječilo da globalne temperature rastu više od 1,5 °C u odnosu na predindustrijske razine. Europska unija dovest će u Glasgow najvišu razina ambicija. Mi to činimo za Europu. To činimo za naš planet. I to činimo za sve buduće generacije.

Pročitajte cijeli govor na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku i pogledajte ga ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
20. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj