Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. listopada 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

CETA - trgovinski sporazum koji postavlja standarde za globalnu trgovinu

30. listopada 2016. Europska unija i Kanada potpisuju trgovinski sporazum pod imenom Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA).

CETA

Sporazum će pridonijeti stvaranju radnih mjesta i potaknuti rast. CETA će postaviti nove globalne standarde za poglavlja održivosti u trgovinskim sporazumima. Poslovanje s Kanadom će biti znatno jednostavnije, snizit će se troškovi uvoza, poboljšati pristup javnim ugovorima, otvoriti kanadsko tržište usluga, poticati ulaganja predvidljivim uvjetima za ualagače i štititi zemljopisno podrijetlo.

Zahvaljujući CETA-i uklonit će se ograničenja pristupa javnoj nabavi te europskim poduzećima omogućiti nadmetanje za ugovore o javnoj nabavi na saveznoj razini, ali i u kanadskim provincijama, regijama i gradovima. CETA će i stručnjacima, primjerice inženjerima, računovođama, arhitektima otvoriti tržište usluga i olakšati rad u Kanadi. Kanada također priznaje poseban status oznaka zemljopisnog podrijetla EU-a i pristaje na svojem državnom području štititi popis s više od 140 europskih proizvoda, na kojem se primjerice nalaze „Prosciutto di Parma” i „Schwarzwälder Schinken”. Bit će manje administrativnih prepreka za čitave palete proizvoda koji se neće podvrgavati dvostrukom ispitivanju na obje strane Atlantika, što će biti posebno korisno za manja poduzeća.
Što je navedeno u sporazumu?

Pitanja i odgovori

Pojedinosti

Datum objave
30. listopada 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj