Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. rujna 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Carinska unija: tijela EU-a zaplijenila su tijekom 2015. više krivotvorene robe nego u prethodnoj godini

Prema novim podacima koje je danas objavila Europska komisija, procjenjuje se da su carinska tijela iz cijelog EU-a tijekom 2015. zaplijenila pet milijuna krivotvorenih predmeta više nego u prethodnoj godini.

Carinsak unija

U današnjem su izvješću koje se temelji na provedbi prava intelektualnog vlasništva u EU-u navedeni i podaci za svaku kategoriju zadržanih proizvoda, a oni se odnose na zemlje podrijetla, obuhvaćena prava intelektualnog vlasništva i načine kojima se prevozila takva roba.

Izvješće Komisije o carinskim aktivnostima na provedbi prava intelektualnog vlasništva objavljuje se od 2000. na godišnjoj razini i temelji se na podacima koje su joj dostavile carinske uprave država članica. Ti su podaci važni i za analiziranje povreda prava intelektualnog vlasništva koje provodi OECD.

Izvješće

Carinska unija

Carinska unija jedinstvena je u svijetu. Ona je temelj Europske unije te je ključna za pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Nakon što je ocarinjena u jednoj od država članica, roba se može slobodno kretati unutar Unije, pod uvjetom da sve države članice primjenjuju ista pravila o prihodima i zaštiti na vanjskim granicama.

Svih 28 carinskih uprava EU-a mora djelovati jedinstveno, istodobno olakšavajući trgovinu te štiteći zdravlje i sigurnost svih građana EU-a, što nije jednostavno. EU je jedan od najvećih svjetskih trgovinskih blokova. Godine 2015. udio EU-a u svjetskoj trgovini robom iznosio je gotovo 15 %, odnosno 3,5 bilijuna EUR. Upravljanje tolikim obujmom međunarodne trgovine zahtijeva brzu i učinkovitu obradu više milijuna carinskih deklaracija godišnje.

Pojedinosti

Datum objave
23. rujna 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj