Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. rujna 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Carinska unija: Novi akcijski plan za dodatnu potporu carinskim tijelima EU-a u zaštiti prihoda, blagostanja i sigurnosti EU-a

Europska komisija danas je objavila novi akcijski plan za carinsku uniju s nizom mjera za pametnije, inovativnije i učinkovitije carine EU-a sljedeće četiri godine. Najavljenim mjerama ojačat će se carinska unija kao temelj jedinstvenog tržišta...

Carinska unija: Novi akcijski plan za dodatnu potporu carinskim tijelima EU-a u zaštiti prihoda, blagostanja i sigurnosti EU-a

Predsjednica von der Leyen u svojim je političkim smjernicama najavila da carinsku uniju treba podići na sljedeću razinu, prije svega integriranim europskim pristupom upravljanju rizicima u carinskim pitanjima, čime se podupiru učinkovite provjere u državama članicama EU-a. Upravo se to postiže današnjim akcijskim planom.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Carinska unija EU-a jedno je od prvih konkretnih postignuća europske integracije. Već više od pet desetljeća pomaže u zaštiti Europljana i odvijanju trgovine preko naših granica, koje su jake samo onoliko koliko je jaka njihova najslabija karika. S obzirom na nove izazove s kojima se danas suočavamo moramo se pobrinuti da naša carinska pravila budu pametnija i da bolje funkcioniraju za države članice, građane i zakonita poduzeća. To zahtijeva bolju upotrebu podataka, kvalitetnije alate i opremu, ali i više suradnje unutar EU-a i s carinskim tijelima partnerskih zemalja. Potrebno je i točnije predviđanje kako bismo u području carina EU-a imali čvrste temelje za budućnost. Današnjim planom utvrđujemo kako ćemo carinsku uniju podići na sljedeću razinu.

Novi akcijski plan uključuje niz inicijativa u područjima kao što su upravljanje rizicima, upravljanje e-trgovinom, promicanje usklađenosti i jedinstveno djelovanje carinskih tijela.

  • Upravljanje rizicima: akcijski plan posebno je usmjeren na poboljšanje dostupnosti, upotrebe i analize podataka u carinske svrhe. Oslanja se na inteligentni nadzor opskrbnih lanaca koji se temelji na procjeni rizika i uspostavu novog analitičkog centra unutar Komisije za prikupljanje, analizu i razmjenu carinskih podataka koji mogu poslužiti kao temelj za donošenje ključnih odluka, pomoći carinskim tijelima u utvrđivanju slabih točaka na vanjskim granicama EU-a i pomoći u upravljanju velikim budućim krizama.
  • Upravljanje e-trgovinom: u svrhu upravljanja e-trgovinom i svladavanja izazova koji iz nje proizlaze postrožit će se obveze pružatelja platnih usluga i platformi za internetsku prodaju kako bi se pomoglo u borbi protiv carinskih i poreznih prijevara u e-trgovini.
  • Promicanje usklađenosti: predstojećom inicijativom „jedinstveno sučelje” zakonitim poduzećima olakšat će se obavljanje graničnih formalnosti na jedinstvenom portalu. Carinskim tijelima omogućit će se bliža suradnja u obradi, dijeljenju i razmjeni informacija te bolja procjena rizika.
  • Jedinstveno djelovanje carinskih tijela: u akcijskom planu detaljno se opisuje uvođenje moderne i pouzdane carinske opreme u okviru sljedećeg proračuna EU-a. Osnovat će se nova skupina za razmatranje sastavljena od predstavnika država članica i poduzeća. Ta će skupina pomoći u pripremi za buduće krize i izazove, kao što su neočekivana globalna kretanja i budući poslovni modeli.

Carinska unija

Carinska unija EU-a, koja je 2018. proslavila 50 godina postojanja, jedinstveno je carinsko područje na kojem se primjenjuje zajednički skup pravila. U okviru carinske unije EU-a carinska tijela država članica odgovorna su za provedbu sve brojnijih različitih provjera.

Stoga carina EU-a ima važnu ulogu u podupiranju gospodarstva EU-a i budućeg rasta. Ona mora omogućiti da se zakonita trgovina u porastu odvija sa što manje zastoja. Istodobno, tijela su stalno uključena u borbu protiv sve većeg broja prijevara i krijumčarenja nezakonite ili nesigurne robe. Carina ima ključnu ulogu i u oporavku od nezapamćene zdravstvene krize. Od početka pandemije koronavirusa EU-ova carinska tijela i službenici sudjelovali su u najvažnijim zadacima tako što su olakšavali uvoz zaštitne opreme, dok su na vanjskim granicama EU-a uklanjali krivotvorene proizvode, kao što su lažne maske i krivotvoreni lijekovi.

Posljednjih je godina postalo jasno da se carinska tijela država članica suočavaju s poteškoćama pri obavljanju svojih različitih uloga. I dalje ćemo se morati nositi s velikim krizama kao što je trenutačna izvanredna situacija u području javnog zdravlja, posljedicama izlaska Ujedinjene Kraljevine iz jedinstvenog tržišta i carinske unije EU-a i rastom digitalizacije i e-trgovine, a situacija može postati još i teža. Kako bi što više doprinijela dobrobiti svih građana EU-a i olakšavanju trgovine, naša carinska tijela moraju biti opremljena najsuvremenijom tehničkom opremom i analitičkim kapacitetima koji im omogućuju bolje predviđanje rizičnog uvoza i izvoza. Pojačana carinska suradnja s glavnim međunarodnim trgovinskim partnerima kao što je Kina poduprijet će naš rad na olakšavanju trgovine i istodobnom osiguravanju učinkovitih provjera.
Saznajte više o tome na sljedećoj poveznici.

Pojedinosti

Datum objave
28. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj