Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak18. siječnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Budućnost Europe: rasprava na plenarnoj skupštini Konferencije o preporukama panela građana i građanki

Na plenarnoj skupštini razmotrit će se 90 preporuka održanih panela o „europskoj demokraciji / vrijednostima i pravima, vladavini prava, sigurnosti” i „klimatskim promjenama, okolišu / zdravlju”.

Budućnost Europe: rasprava na plenarnoj skupštini Konferencije o preporukama panela građana i građanki

Na plenarnoj skupštini razmotrit će se 90 preporuka održanih panela o „europskoj demokraciji / vrijednostima i pravima, vladavini prava, sigurnosti” i „klimatskim promjenama, okolišu / zdravlju” te povezane preporuke nacionalnih panela građana i građanki.

U oba europska panela građana i građanki koji su dosad dovršili preporuke sastalo se (osobno i na daljinu) otprilike po 200 Europljana različitih dobi i podrijetla iz svih država članica kako bi raspravili i usvojili preporuke o aktualnim i budućim izazovima za Europu. Panel o „europskoj demokraciji / vrijednostima i pravima, vladavini prava, sigurnosti” usvojio je 39 preporuka na završnoj sjednici, kojoj je domaćin bio Europski sveučilišni institut u Firenci (Italija) u prosincu. Domaćini panela o „klimatskim promjenama, okolišu / zdravlju”, održanog u siječnju, bili su Europski koledž u Natolinu i Grad Varšava (Poljska), gdje je u okviru svoje nadležnosti dovršio 51 preporuku. Tih 90 preporuka predstavit će se i o njima će se raspravljati na predstojećoj plenarnoj skupštini Konferencije 21./22. siječnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu (Francuska), zajedno s povezanim preporukama nacionalnih panela građana i građanki.

Vrijeme: petak, 21. siječnja – subota, 22. siječnja 2022. (uključujući pripremne sastanke, radne skupine i sastanke političkih skupina)

Mjesto: Europski parlament u Strasbourgu, uz fizičko sudjelovanje i sudjelovanje na daljinu

Pri otvaranju plenarne skupštine Konferencije odat će se počast predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju, koji je preminuo 11. siječnja. Cijeli dnevni red dostupan je ovdje.

Kontekst

Na plenarnoj skupštini Konferencije raspravlja se o preporukama nacionalnih i europskih panela građana i građanki te o doprinosu prikupljenom na višejezičnoj digitalnoj platformi, grupirano po temama i bez unaprijed utvrđenog ishoda. Na temelju konsenzusa na plenarnoj skupštini iznijet će se prijedlozi Izvršnom odboru, koji će sastaviti izvješće u punoj transparentnosti i suradnji s plenarnom skupštinom. Paneli su odabrali 80 građana (20 za svaki panel) koji će ih predstavljati na plenarnoj skupštini Konferencije. Ti su predstavnici zauzeli svoje mjesto na drugoj sjednici plenarne skupštine 23. listopada u Strasbourgu. Više informacija o sastavu, svrsi i radu plenarne skupštine možete naći na internetskoj stranici Konferencije, s koje možete i preuzeti sve relevantne dokumente za idući vikend.

Četiri europska panela građana i građanki proces su koji vode građani i građanke i nezaobilazni su za Konferenciju o budućnosti Europe. U njihovim se raspravama uzimaju u obzir doprinosi građana i građanki prikupljeni iz cijele Europe putem višejezične digitalne platforme te događanja koja se održavaju diljem država članica, a popraćena su prezentacijama istaknutih akademika i drugih stručnjaka.

Svi Europljani mogu nastaviti doprinositi raspravi putem višejezične digitalne platforme.

POVEZNICE

Proces Konferencije o budućnosti Europe

Vremenski slijed Konferencije o budućnosti Europe

Besplatne fotografije, videozapisi i audiomaterijali iz Multimedijskog centra Parlamenta

Pojedinosti

Datum objave
18. siječnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj