Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak15. ožujka 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Budućnost Europe: još jedna plenarna skupština Konferencije posvećena prijedlozima građana i građanki

Na plenarnoj skupštini, kojoj su se pridružili ukrajinski građani i parlamentarni zastupnici, razgovaralo se o preporukama panela građana i građanki.

Budućnost Europe: još jedna plenarna skupština Konferencije posvećena prijedlozima građana i građanki

Sudionici plenarne skupštine analizirali su 88 preporuka koje su izradili europski paneli građana i građanki „EU u svijetu, migracije” i „Snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i zapošljavanje, obrazovanje, mladi, kultura, sport i digitalna transformacija”, kao i povezane preporuke nacionalnih panela. Putinova invazija na Ukrajinu i reakcija EU-a na nju često su spominjane u tematskim raspravama ovog vikenda.

Predstavnici izbjeglica koje bježe od rata u Ukrajini, članovi ukrajinskog parlamenta (Vrhovna rada) i predstavnici udruge PromoUkraina iznosili su svoja stajališta tijekom razgovora o EU-u u svijetu. Sudjelovali su i predstavnici zemalja zapadnog Balkana. Njihove govore možete ponovno čuti ovdje.

Isječci s plenarne skupštine Konferencije dostupni su na EbS-u. Videozapisi, audiomaterijali i fotografije radnih skupina i rasprava održanih na plenarnoj skupštini dostupni su u Multimedijskom centru Europskog parlamenta.

Izjave supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije

Guy Verhofstadt (Europski parlament) komentirao je: Dramatični događaji u Ukrajini duboko su šokirali sve građane Europske unije, a to se moglo primijetiti i tijekom rasprava na plenarnoj skupštini. Izneseni stavovi stoga se trebaju očitovati u zaključcima ove Konferencije. Jasno je da će budućnost biti drukčija od onoga što smo mogli zamisliti prije samo nekoliko tjedana. Stoga će se Europa morati promijeniti kako bi se suočila s tom budućnošću i novim svjetskim poretkom.

Clément Beaune (francusko predsjedništvo Vijeća) izjavio je: Dobili smo sve preporuke koje su potekle od europskih građana. Sad je na plenarnoj skupštini Konferencije da ih uobliči u konkretne prijedloge. S obzirom na dramatične događaje na našem kontinentu, nužno je reformirati i ojačati našu Uniju.

Dubravka Šuica (potpredsjednica Europske komisije) izjavila je: Dok se mi nastojimo približiti građanima, Putin vojno napada ukrajinske građane, koji su izrazili težnju da se pridruže EU-u. To je napad na naše vrijednosti i naš način života. Biti Europljanin znači biti dio jedinstvenog projekta, u kojem svatko može iskoristiti svoj puni potencijal i ostvariti svoja prava. Zato je Konferencija sada, u ovim strašnim okolnostima, važnija i potrebnija nego ikad prije.

Više saznajte na: Budućnost Europe (europa.eu)

Pojedinosti

Datum objave
15. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj