Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

"Brzim korakom prema trajnim promjenama: nova europska generacija" - komentar predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen

Prije nego što sam prije 100 dana preuzela dužnost, dojmilo me se koliko je ova nova europska generacija odvažna – svojim duhom i svojim djelima. Tomu sam opet svjedočila u petak, kada je tisuće mladih izašlo na ulice Bruxellesa kako bi jasno i...

ursula von der Leyen

Ova generacija želi brzo naprijed – i u tome ima pravo jer nam upravo predstoje dvije velike tranzicije: ekološka i digitalna. One će utjecati na sve nas, bez obzira na to gdje živimo i što radimo. Stubokom će izmijeniti načine na koje putujemo, dizajniramo, proizvodimo i konzumiramo, ali i stvoriti nove prilike za europske inovatore, poduzetnike i industriju.

Tu tranziciju započinjemo u sve nemirnijem i složenijem svijetu. Nedavni događaji podsjetili su nas na to zašto kažu da je tjedan dana u politici jako dugo razdoblje. Prije par dana bila sam u Grčkoj i Bugarskoj kako bih iz prve ruke vidjela pritisak na našim granicama, ali i kako bih izrazila europsku solidarnost – ne samo u mislima, nego i u vidu financijske i tehničke podrške. Pritom se ukazala jasna potreba za humanim, učinkovitim i sveobuhvatnim rješenjima kada je riječ o migracijama. Dan prije toga posjetila sam naš centar za upravljanje krizama koji istražuje kako Europa može pridonijeti ublažavanju posljedica koronavirusa.

Ovaj tjedan jasno pokazuje da nam je potrebna snažnija, ujedinjenija i strateški usmjerenija Europa – u načinu razmišljanja, riječima i djelima. Moramo stvoriti nova partnerstva i savezništva, kao što je ono s Afrikom, koje ćemo predstaviti ovaj tjedan, i ojačati ona već etablirana, kao što to činimo sa zapadnim Balkanom.

Upravo je ta ambicija – da u navedenoj dvostrukoj tranziciji preuzmemo vodeću ulogu – misao vodilja ove Komisije. To je glavni zadatak i prilika ove generacije. Zato smo od prvog dana odlučni da hitrim korakom krenemo prema izgradnji pravedne i prosperitetne, zelene i digitalne Europe. Europe kakvu ćemo ostaviti u nasljeđe svojoj djeci.

Kad je riječ o budućnosti našeg planeta, najveći rizik skriva se upravo u preopreznom pristupu u našim politikama. Stoga je jedan od naših prvih poteza bilo pokretanje europskog zelenog plana. Njegova je temeljna odrednica da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent, a ovaj smo tjedan iznijeli prijedloge kojima će se ta čvrsta ambicija pretočiti u konkretne zakonodavne mjere.

Srž toga je, naravno, nastojanje da prirodi vratimo njezino mjesto u svojim životima i smanjimo emisije. No europski zeleni plan više je od toga – on je i naša nova strategija rasta, kojom ćemo ulagačima pružiti pravnu sigurnost, a svojim gospodarstvima omogućiti rast na dobrobit, a ne na štetu, naših građana, planeta i društva.

Ipak, dok žurno hitamo naprijed, moramo voditi računa o tome da nitko ne bude zapostavljen. Znamo da će te promjene za neke biti posebno teške. Stoga predlažemo izdvajanje 100 milijardi eura kako bismo osigurali pravednu tranziciju za sve, a posebno za one kojima će taj iskorak najteže pasti. Jedini način na koji možemo osigurati trajnu održivost europskog zelenog plana jest da ljude i pravednost stavimo na prvo mjesto.

To je u konačnici pitanje povjerenja, koje je ključno i za naš pristup digitalnoj tranziciji. Vjerujem u tehnologiju i vjerujem da nam ona može uvelike olakšati život u mnogim područjima – od skrbi za obitelj do komunikacije s prijateljima. Znam i da može pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta, razvoju vještina i rastu europskih poduzeća, od onih najmanjih novoosnovanih do najvećih gospodarskih divova.

Međutim, ako Europa želi biti digitalna predvodnica, moramo razvijati vlastite kapacitete, ali i izraditi vlastite propise. Kako bismo bili konkurentni na globalnoj razini, potrebne su nam europske inovacije i tehnologije. Ta potreba u središtu je nove podatkovne strategije, koja će nam omogućiti da na najbolji način ostvarimo svoje prednosti, a poduzeća i vlade potaknemo da koriste i s drugima podijele gomile nedovoljno iskorištenih podataka. Tako ćemo iz umjetne inteligencije izvući najbolje i najviše, a da pritom zadržimo opće povjerenje.

Samo ako svojski upregnemo sve svoje snage i raznolikost možemo u potpunosti iskoristiti sve mogućnosti koje ta dvostruka tranzicija nudi. Uvijek ćemo se boriti za pravednost, poštovati svoje vrijednosti i zalagati se za ono što je ljudima stvarno bitno. Zato smo već predložili novu strategiju za rodnu ravnopravnost i postavili temelje europskog plana za pobjedu nad rakom.

Istina je, tjedan dana u politici jest jako dugo. No jednako tako, 100 dana jedva da je dovoljno vremena za određivanje smjera i poduzimanje prvih velikih koraka na našem putovanju. Na njemu ćemo nailaziti na prepreke koje će usporavati naš napredak i testirati našu odlučnost, kao što smo doživjeli proteklog tjedna. Unatoč tome, cijelim nas putem mora pratiti duh ove nove europske generacije. Ovo je vaše vrijeme i putovanje upravo počinje.

Pojedinosti

Datum objave
9. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj