Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Britansko-hrvatska džavljanka Michela Magaš osvojila je prvu nagradu EU-a za inovatorice 2017.

Michela Magaš osnovala je Stromatolite, laboratorij za inovacije u dizajnu sa studijom u Švedskoj koji razvija novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških alata za inovacije. Čestitamo na nagradi!

Michela Magas, prva nagrada Žena inovatorica

Na svečanosti dodjele nagrada u Bruxellesu održanoj na Međunarodni dan žena povjerenik Europske komisije Carlos Moedas i potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness objavili su imena četiriju dobitnica Nagrade Europske unije za inovatorice 2017. koja se dodjeljuje iz sredstava programa Obzor 2020.
Dobitnice Nagrade Europske unije za inovatorice 2017. su:

  • Prva nagrada (100 000 EUR): Michela Magaš, državljanka Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine koja je osnovala Stromatolite, britanski laboratorij za inovacije u dizajnu sa studijom u Švedskoj koji razvija novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških alata za inovacije.
  • Druga nagrada (50 000 EUR): Petra Wadström iz Švedske, osnivačica poduzeća Solvatten koje proizvodi prijenosne pročišćivače vode i grijače vode koji se napajaju solarnom energijom.
  • Treća nagrada (30 000 EUR): Claudia Gärtner iz Njemačke, osnivačica poduzeća microfluidic ChipShop koje nudi nanotehnološke sustave kao minijaturna rješenja za bolju dijagnostiku (tzv. „laboratorij na čipu”).

Povjerenik za istraživanja, znanost i inovacije Carlos Moedas izjavio je: „Dobitnice ovogodišnje Nagrade Europske unije za inovatorice zaista nadahnjuju. Europi su potrebne inovatorice poput njih, žene s velikim zamislima koje su odlučne i ne boje se riskirati kako bi uspjele. Inovacije koje su četiri dobitnice od ideje pretvorile u gotov proizvod na tržištu iznimne su ne samo u poslovnom smislu nego i zato što će olakšati i unaprijediti živote mnogima u Europi i izvan nje.”

Mairead McGuinness, potpredsjednica Europskog parlamenta, izjavila je: „Ova je nagrada simbol velikog doprinosa koji inovatorice daju svojim proizvodima koji ljudima mijenjaju živote. Prigodno je što im danas, na ovogodišnji Međunarodni dan žena, odajemo priznanje i slavimo njihov poduzetnički duh i postignuća. Činimo to na vrlo konkretan način kako bi nadahnuli druge žene, a osobito mlade žene i djevojčice da se okrenu inovacijama i poduzetništvu.”

Usto, ove je godine uvedena nova kategorija „inovatorica u usponu” kojom se odaje priznanje za izvrsnost poduzetnica mlađih od 30 godina. Prva je dobitnica nagrade vrijedne 20 000 EUR Kristina Cvetanova iz Bugarske, izvršna direktorica i suosnivačica austrijskog poduzeća BLITAB Technology koje je proizvelo prvo tablet-računalo za slijepe i slabovidne osobe, BLITAB.

Kontekst

Sve su današnje dobitnice nedavno osnovale ili suosnovale uspješna poduzeća na temelju vlastitih inovativnih zamisli i sve su već od EU-a dobile potporu za istraživanja i inovacije.

Nakon što je ujesen 2016. upućen otvoreni poziv na podnošenje prijava, dobitnice je odabrao žiri na visokoj razini sastavljen od neovisnih stručnjaka. Članovi žirija bili su neovisni stručnjaci iz poslovnog sektora, sektora poduzetničkog kapitala te iz poduzetništva i akademske zajednice. Zaprimljeno je 47 prijava iz cijelog EU-a i zemalja povezanih s Obzorom 2020, programom EU-a za financiranje istraživanja i inovacija iz kojeg su financirane nagrade. U siječnju je utvrđeno 12 finalistica za nagradu.

Nagradom Europske unije za inovatorice želi se skrenuti pozornost javnosti na potrebu za više inovacija i više poduzetnica, ali i prepoznati uspjeh žena u inovacijama i stvoriti snažne uzore. Žene su nedovoljno zastupljene u osnivanju inovativnih poduzeća – samo 31 % poduzetnika u EU-u čine žene. Za Europu je to neiskorišteni potencijal jer ona mora iskoristiti sve raspoložive ljudske resurse kako bi i dalje bila konkurentna te kako bi se mogla nositi s gospodarskim i društvenim izazovima.

Natjecanje se održava od 2011., a ovo je njegovo četvrto izdanje. Da bi se mogle natjecati sudionice su morale prije siječnja 2015. osnovati ili suosnovati poduzeće s godišnjim prometom od najmanje 100 000 EUR te su one same ili njihova poduzeća morali prethodno dobiti javnu ili privatnu financijsku potporu za istraživanje i inovacije, neovisno o izvoru.

Pojedinosti

Datum objave
8. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj