Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Borba protiv seksualnog zlostavljanja djece: Komisija pozdravila politički dogovor o privremenim pravilima za mjere koje provode pružatelji internetskih usluga

Komisija je pozdravila jučerašnji politički dogovor između Europskog parlamenta i Vijeća o predloženom privremenom zakonodavstvu o otkrivanju seksualnog zlostavljanja djece na internetu putem komunikacijskih službi.

Borba protiv seksualnog zlostavljanja djece: Komisija pozdravila politički dogovor o privremenim pravilima za mjere koje provode pružatelji internetskih usluga

Ta je pravna prilagodba hitno potrebna kako bi se određenim internetskim komunikacijskim uslugama, kao što su usluge internetske pošte i slanja poruka, osigurala pravna sigurnost u dobrovoljnim mjerama za otkrivanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu te za uklanjanje materijala koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece jer su te usluge od 21. prosinca 2020. obuhvaćene Direktivom o e-privatnosti.

Novom uredbom osigurat će se jamstva za zaštitu privatnosti i osobnih podataka. Dobrovoljne mjere imaju važnu ulogu u identifikaciji i spašavanju žrtava te smanjenju daljnjeg širenja materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece te pridonose identifikaciji počinitelja i sprečavanju kaznenih djela. Jučer dogovorena pravila imaju uže područje primjene.

Njima će se stvoriti privremeno i strogo ograničeno odstupanje u pogledu aktivnosti dobrovoljnog otkrivanja internetskih komunikacijskih usluga. Uredbu sada moraju službeno donijeti Europski parlament i Vijeće.

Kako je najavljeno u Strategiji EU-a za učinkovitiju borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece, Komisija će kasnije ove godine predložiti novo sveobuhvatno zakonodavstvo s detaljnim zaštitnim mjerama za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu i izvan njega. Tim će se dugoročnim pravilima zamijeniti privremeno zakonodavstvo koje je jučer usuglašeno. Više informacija o sporazumu možete pronaći u cjelovitom priopćenju za medije na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
30. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj