Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Borba protiv monopola: Komisija pokrenula istragu o platnom sustavu Apple Pay

Europska komisija pokrenula je službeni protumonopolski istražni postupak kako bi utvrdila krši li postupanje društva Apple u vezi s platnim sustavom Apple Pay pravila EU-a o tržišnom natjecanju. Nakon preliminarnog istražnog postupka Komisija je...

Borba protiv monopola: Komisija pokrenula istragu o platnom sustavu Apple Pay

Osim toga, Apple Pay je jedino mobilno rješenje za plaćanje koje može pristupiti NFC tehnologiji za beskontaktno plaćanje ugrađenoj u mobilne iOS uređaje. Istražni postupak obuhvatit će i navodna ograničenja pristupa sustavu Apple Pay za određene konkurentske proizvode. Komisija će istražiti mogući učinak praksi društva Apple na tržišno natjecanje pri pružanju rješenja za mobilna plaćanja. Istražni postupak obuhvaća prethodno navedene postupke društva Apple u Europskom gospodarskom prostoru (EGP). Ako se to dokaže, prakse koje su predmet istrage krše pravila EU-a o tržišnom natjecanju u smislu protutržišnih sporazuma poduzeća (članak 101. Ugovora o funkcioniranju Europske unije) i/ili zlouporabe vladajućeg položaja (članak 102. UFEU-a).

Komisija će provesti detaljnu istragu. Pokretanjem službene istrage ne prejudicira se njezin ishod. Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager, zadužena za politiku tržišnog natjecanja, izjavila je: Mobilna rješenja za plaćanje sve su popularnija među korisnicima mobilnih uređaja i njima se olakšava plaćanje na internetu i u fizičkim trgovinama. Porast njihove popularnosti ubrzao je i COVID-19, s povećanim brojem internetskih plaćanja i beskontaktnih plaćanja u trgovinama. Čini se da Apple diktira uvjete o tome kako se Apple Pay smije upotrebljavati u aplikacijama i na web-mjestima trgovaca. Također, opcija beskontaktnog plaćanja rezervirana je za sustav Apple Pay. Važno je da te mjere društva Apple ne uskraćuju potrošačima prednosti novih tehnologija plaćanja, uključujući bolji izbor, kvalitetu, inovacije i konkurentne cijene. Stoga sam odlučila pomno razmotriti prakse poduzeća Apple u pogledu sustava Apple Pay i njihov utjecaj na tržišno natjecanje.

Cijelo priopćenje za tisak dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
16. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj