Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Borba protiv droga: Komisija pokrenula postupak zabrane izotonitazena

Komisija je danas pokrenula postupak zabrane izotonitazena, nove psihoaktivne štetne tvari. Taj sintetički opioid može ozbiljno naštetiti zdravlju i u nekim slučajevima dovesti do smrti.

Borba protiv droga: Komisija pokrenula postupak zabrane izotonitazena

Potpredsjednik Margaritis Schinas, zadužen za promicanje europskog načina života, izjavio je: Nezakoniti lijekovi imaju znatne posljedice na živote, životne uvjete i javno zdravlje. Današnjom zabranom štitimo Europljane od štetnih posljedica opojnih tvari.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson izjavila je: Nakon predstavljanja novog programa EU-a i Plana djelovanja za borbu protiv droga danas poduzimamo mjere za zabranu nove opasne tvari. Nastavit ćemo pomno pratiti nove štetne tvari.

Izotonitazen je dostupan u Europskoj uniji barem od travnja 2019. i otkriven je u pet država članica. U EU-u su zabilježena dva smrtna slučaja povezana s izotonitazenom, a u SAD-u i Kanadi 21 smrtni slučaj. Čini se da se izotonitazen prodaje na internetu u malim i veleprodajnim količinama, uglavnom u obliku praha, ali i u obliku nazalnog spreja. Odluka o zabrani izotonitazena temelji se na procjeni rizika koju je provela Europska agencija za lijekove i Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama. Početno i tehničko izvješće Agencije dostupni su na internetu.

To je prva zabrana u skladu s revidiranim pravilima EU-a o psihoaktivnim tvarima kojom se EU-u omogućuje brže i učinkovitije djelovanje. Europski parlament i Vijeće imaju 2 mjeseca da preispitaju delegirani akt prije njegova stupanja na snagu. Kada stupi na snagu, države članice imat će 6 mjeseci za prenošenje zabrane u nacionalno zakonodavstvo.

Pojedinosti

Datum objave
2. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj